Un nou conflict energetic între Moldova și Ucraina

shadow
Joi, 29.01.2015 06:42   1987
Curtea Supremă de Justiție a decis să mențină aplicarea sechestrului pe toate activele din Moldova ale companiei de stat Energoatom din Ucraina în favoarea unei firme offshore, afiliate celui mai mare raider din regiune.

Compania de stat Energoatom, care asigură 50% din producția de energie electrică din Ucraina și care operează cu toate cele patru centrale nucleare din țara vecină, a pierdut procesul în instanțele moldovenești intentat încă 11 ani în urmă de o companie offsore.

Curtea Supremă de Justiție a decis pe 28 ianuarie 2015, să respingă cerereile de revizuire și să mențină în vigoare o hotărâre a Judecătoriei Căușeni din 25 noiembrie 2011, prin care s-a pus sechestru pe activele Energoatom din Moldova pentru o datorie de cinci milioane de dolari pretinsă de compania Remington, acționar la Moldindconbank.

Război de 11 ani în instanțe

La 25 noiembrie 2011, Judecătoria Căușeni a adoptat o încheiere prin care a dispus aplicarea sechestrului și urmărirea sumei de cinci milioane de dolari ce aparține întreprinderii de stat Energoatom din Ucraina și care se află pe conturile corespondente și alte conturi de la banca ucraineană Raiffeisen Bank Aval.

Potrivit deciziei semnate de Veronica Nichitenco, președintele Judecătoriei Căușeni, sechestrul se aplică „în scopul stingerii datoriei Energoatom, în sumă de 23,08 milioane de dolari, față de Remington WorldWide Limited". Încheierea instanței s-a făcut însă în baza unui demers depus încă la 22 aprilie 2004 de executorul judecătoresc Tamara Macarova. Aceasta însă nu mai este executor din anul 2010 și în februarie 2012 susținea că demersul ei nu mai este valabil.

„Cererea mea, din 22 aprilie 2004, de aplicare a sechestrului nu mai este valabilă și cred că aici s-a comis o ilegalitate. De acest caz trebuia să se ocupe un nou executor", a declarat Macarova pentru Adevărul.

 

Pentru a vedea articolul complet vă rugam sa va înregistrați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale  

Advertisement

Oportunitati