BERD alocă cinci milioane de dolari pentru cea mai mare rețea de magazine din Moldova

shadow
Sâmbătă, 27.12.2014 06:03   1141
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anunță alocarea unui credit de cinci milioane de dolari pentru extinderea Unimarket, una dintre cele mai mari rețele de magazine care urmează să deschidă noi magazine, un depozit și un centru de logistică

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a oferit echivalentul în lei moldovenești al unui împrumut de 5 milioane dolari pentru sprijinirea extinderii rețelei autohtone de retail alimentar Unimarket Discount SRL (Unimarket).

Înființată în 2010, compania operează o rețea de 35 de supermarketuri de discount mici, cele mai multe dintre ele localizate în Chișinău. După ce și-a asigurat o poziție puternică pe piață aici, compania acum își propune extindirea și în regiunile țării.

Planul de investiții al companiei, în valoare de 6,5 milioane dolari, include deschiderea a 17 magazine noi, atât în Chișinău cât și în orașele mai mici, precum Hîncești, Dondușeni, Drochia, Edineț și Soroca. De asemenea, Unimarket intenționează să construiască un nou depozit, dar și un centru logistic pentru deservirea rețelei de retail a companiei, cât și în vederea îmbunătățirii eficienței costurilor.

Advertisement

“Unimarket are un potențial mare de creștere în special în localitățile rurale ale țării. Consumatorii din orașele mai mici tind să treacă de la piețele tradiționale deschise către retailul organizat cu deservire calitativă și sortiment divers de mărfuri, iar Unimarket este bine poziționat pentru a beneficia de aceste oportunități”, a declarat Gilles Mettetal, Director BERD pentru industria agroalimentară.

Acesta a adăugat că BERD are plăcerea de a sprijini extinderea rețelei în afara Chișinăului, unde clienții vor beneficia de noi magazine alimentare în locații convenabile și de cumpărături la prețuri accesibile. Aceasta de asemenea va stimula economia locală și va crea locuri noi de muncă.

În cadrul programului de investiții, compania va investi un milion de euro pentru măsuri de eficiență energetică. Îmbunătățirile planificate vor permite economii de 29% a consumului energiei electrice și o reducere de aproape 100% de gaze naturale, precum și reducerea cu 493 de tone a emisiilor anuale de CO2.

Susținerea rețelelor de retail, precum este Unimarket, este parte a eforturilor BERD de a stimula industria agroalimentară, un sector important în multe țări în care investește Banca.

Unimarket a fost cumpărată în iulie 2014 de compania Ducates Grup (controlată de familia Dragan), care deține și rețeaua de magazine Linella, iar din noiembrie a preluat și spațiile comerciale deținute compania Stati-Market. Toate împreună formează cea mai mare rețea de magazine din Moldova și urmează să facă parte din Dragan Group.Oportunitati