Cazul Le Bridge ne-a costat circa 51 de milioane de lei

shadow
Miercuri, 24.12.2014 05:29   3358
Guvernul Republicii Moldova a adoptat o decizie de a plăti despăgubri de 35,14 milioane de lei omului de afaceri Franck Charles Arif în urma deciziei definitive a Centrului Internațional de Reglementare a Diferendelor Investiționale (ICSID).

În cadrul ședinței din 22 decembrie, Guvernul Republicii Moldova a luat decizia de a achita din contul bugetului de stat 35,14 milioane de lei, în beneficiul lui Franck Charles Arif. Aceasta ca urmare a necesității executării unei decizii adoptate pe 8 aprilie 2013, de Centrul Internațional de Reglementare a Diferendelor din domeniul Investițiilor (ICSID), într-un proces inițiat de compania franceză Le Bridge și proprietarul acesteia Franck Arif contra Republicii Moldova.

Au cerut despăgubiri de 50 de milioane de euro

După un șir lung de procese din anii 2009-2011 în Moldova, Le Bridge s-a adresat la ICSID, cerând despăgubiri de 50 de milioane de euro, adică aproape 960 de milioane de lei.

Un tribunal de arbitraj judiciar a constatat că autoritățile noastre au încălcat Acordul moldo-francez privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor în cazul fondurilor plasate de proprietarul Le Bridge, Franck Arif, în deschiderea unui magazin duty-free pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Statul a fost obligat să-i deblocheze afacerea.

„Dacă investițiile nu sunt restituite în termen de 60 de zile sau dacă propunerea este respinsă de Franck Arif, care are dreptul să o facă, Moldova va trebui să-i plătească daune în valoare de 35,14 milioane de lei, plus dobânda la rata Euribor“, se arăta într-un comunicat al companiei Derains & Gharavi, reprezentantul legal al omului de afaceri.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   HoReCa  

Advertisement

Oportunitati