Criza ar putea forța Rusia să ridice embargoul

shadow
Miercuri, 17.12.2014 14:52   1122
Deprecierea rublei rusești ar putea avea un efect neașteptat pentru Moldova. Pentru a face față cererii în creștere la produsele alimentare, Moscova ar putea chiar să renunțe la embargoul impus produselor moldovenești, susține economistul Adrian Lupușor.

Prăbușirea cu peste 20% a rublei rusești pe 16 decembrie nu reprezintă criza în sine, ci manifestarea dramatică a unei crize care s-a copt în Federația Rusă în ultimii doi ani, susține într-o analiză, Adrian Lupușor, directorul Centrului Expert-Grup.

În opinia lui Lupușor semne ai crizei se manifestau și în vremurile când prețul barilului de petrol era peste 100 USD.

"Aventurile geopolitice ale Rusiei în Ucraina și sancțiunile economice, comerciale și financiare de răspuns ale Occidentului au sporit presiunile asupra economiei rusești și au accelerat manifestarea explozivă a crizei prin prăbușirea valutei naționale, dar acestea nu sunt cauzele în sine ale crizei. Vinovată de situația curentă este anume guvernarea rusă care a instituit un model de capitalism de stat, unde exproprierile firmelor private sunt la ordinea zilei, iar marile corporații controlate de Kremlin operează în cadrul unor constrângeri bugetare foarte relaxate", constată expertul.

Potrivit lui Lupușor, impactul prăbușirii rublei asupra economiei va fi unul profund și de durată și se va face simțit pe întreg continentul european. Sectorul construcțiilor, atât rezidențiale, cât și nerezidențiale, va fi unul din cele mai puternic lovite de criză. Acesta este sectorul unde lucrează marea majoritate a emigranților moldoveni.

În opinia directorului de la Expert-Grup, reacția de adaptare a emigranților moldoveni se va manifesta în trei forme: 1) o parte vor fi în stare să renegocieze salariile pe care le primesc în ruble până la un nivel cel puțin apropiat exprimat în dolari sau euro anterior crizei; 2) o parte vor accepta noile realități și vor fi de acord să lucreze pentru salarii mai joase; 3) o parte își vor pierde locurile de muncă și fie vor reveni acasă, fie vor încerca să se reintegreze căutând locuri de muncă în alte sectoare, naturalizându-se, apelând la ajutor de șomaj, migrând în alte regiuni etc.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Prețuri și inflația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati