Moldova va primi 40,5 de milioane de dolari pentru restructurarea sistemului de termoficare din Chișinău

shadow
Miercuri, 26.11.2014 06:15   2619
Banca Mondială a aprobat un împrumut în mărime de 40,5 milioane de dolari pentru proiectul de Îmbunătățire a Eficientei Termoficării Centralizate din Chișinău. Asistența ar putea fi suplimentată ulterior cu alte 80 mln USD pentru a restructura datoriile față de furnizorul de gaze.

Banca Mondială a aprobat în sfârșit alocarea unui împrumut de peste 40 milioane de dolari pentru restructurarea sistemului termoenergetic din capitală.

"Timp de mai mulți ani progresul în sectorul de încălzire din municipiul Chișinău a fost blocat de infrastructura învechită și de pierderile financiare semnificative. Acest proiect constituie o șansă de a dezvolta o rețea modernă și eficientă de aprovizionare cu agent termic pentru toți locuitorii Chișinăului", a declarat Alexander Kremer, manager de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova.

Deși inițial se preconiza alocarea banilor pentru investiții și restructurarea datoriilor, suma de 40,5 milioane de dolari va merge integral pentru modernizarea sistemului termoeneregtic. De vină este faptul că nu s-a reușit să se ajungă la o înțelegere și cu principalul debitor al celor trei întreprinderi, Moldovagaz și respectiv Gazprom.

Advertisement

Astfel la finele anului 2013, Banca Mondială anunța că a mobilizat pentru proiectul de comasare a celor trei întreprinderi un volum-record de finanțare: 40 de milioane de dolari pentru investiții în modernizare și alocarea unei Garanții Parțiale pentru un credit de 80 de milioane de dolari pentru refinanțarea datorilor în condiții favorabile, asigurând astfel diminuarea riscului de întrerupere a livrărilor de gaze naturale.

Reprezentanții Ministerului Economiei susțin că dacă proiectul de restructurare și modernizare va fi implementat cu succes, creditorii ar putea reveni și aloca noi credite și garanții financiare pentru susținerea modernizării sistemului termoenergetic din Chișinău.

Termocom avea la finele anului trecut datorii istorice de circa 138 de milioane de dolari față de CET-1, CET-2 și Moldovagaz și era în incapacitate de a atrage investiții. În urma procedurilor de reorganizare CET-1 și Termocom au fuzionat prin comasare cu CET-2, care astfel a preluat și activele și obligațiunile întreprinderilor.

În același timp, expertul Ruslan Surugiu susține că proiectul de creare a unei megacompanii energetice nu rezolvă problemele din sectorul termoenergetic din Chișinău și este mai degrabă o mișcare gândită pentru ca ulterior cineva cu „potențial“ financiar să preia în totalitate sectorul dat.

Totodată nu este clar ce va fi cu uriașa datorie (circa trei miliarde de lei) "moștenită" de noua întreprindere față de furnizorul de gaze. În consecință experții nu exclud o posibilă preluare a noii întreprinderi în contul datoriilor la gaze.Oportunitati