Moldova a exportat doar 1% din cota de 40.000 de tone de mere, oferită de UE

shadow
Luni, 24.11.2014 15:17   1384
Volumul exporturilor în UE a produselor agroalimentare din Republica Moldova a crescut semnificativ în lunile septembrie-octombrie curent, după aplicarea provizorie a prevederilor Acordului de Asociere, de la 1 septembrie 2014, se arată într-o analiză a Centrului Expert-Grup.

În primele două luni de la implementarea provizorie a Acordului de Asociere cu UE s-a atestat o creștere impresionantă a exporturilor de produse agroalimentare. Astfel exporturile de vinuri pe piața UE s-au majorat cu 26%, de mere de 2,7 ori, prune de 8,1 ori, struguri de masă de peste 5,8 ori, porumb dulce congelat - de peste 3 ori și cereale cu 77%.

"Creșterile sunt în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, astfel fiind eliminat factorul sezonier. Mai mult decât atât, creșterea este cu atât mai impresionantă, dacă luăm în considerare baza de comparație înaltă – anul 2013 fiind unul foarte roditor", se precizează într-o nota analitică elaborată de Centrul Expert-Grup.

Adrian Lupușor, director executiv al Expert-Grup, a declarat că pe lângă creșterea volumului exporturilor, în perioada de referință s-a majorat și numărul companiilor care exportă produse în UE. De exemplu în cazul strugurilor și merelor numărul companiilor a crescut de la 4 la 11, iar la prune de la trei la 16 firme. "Totodată, au început a fi exportate și produse noi, care până la implementarea Acordului nu erau exportate, spre exemplu alcoolul etilic”, a precizat Adrian Lupușor.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati