ANCHETĂ Noii acționari de la Victoriabank, implicați în scandaluri de spălare de bani

shadow
Luni, 17.11.2014 06:24   7591
În tranzacția cu pachetul de 38,3% din acțiunile Victoriabank figurează firme implicate în cel puțin două scandaluri de spălare de bani: cazul Magnitsky din Rusia și scandalul Karouzos din Grecia.

Noul acționar majoritar al Victoriabank, a treia bancă ca mărime din țară, este firma Insidown Ltd din Cipru, despre care nu se cunosc prea multe și nici nu există mențiuni în Internet. Din registrul comercial al Ciprului putem doar afla că a fost fondată în anul 2010, funcția de director este exercitată de Maria Papapavlou, iar cea de secretar de Vaspaco Properties Limited.

Potrivit NewsMaker.md acționari la Insidown Ltd sunt alte două firme cipriote: Belserve Consultants Limited și Vaspaco Properties Limited, în spatele cărora nu este clar cine stă în prezent. În anii 2010-2012, acționari la Belserve figurau Martha Kalleshi și Maria Papapavlou, care asigurau și asigură managementul firmei. La Vaspaco Properties Limited în 2010 figura un singur acționar - Despo Andreou.

Legăturile cu cazul Magnitsky

Cele două firme au însă o istorie extrem de "stufoasă", care merită să fie analizată și publicată. De exemplu în perioada 2005-2009 cele două firme au figurat o perioadă drept acționari la compania Prevezon Holdings Limited, prin care s-a derulat una dintre cele mai mari operațiuni de spălare de bani din Rusia. E vorba despre frauda de circa 5,4 miliarde de ruble din bugetul Rusiei, descoperită de avocatul rus Serghei Magnitsky, care ulterior a fost arestat și a murit într-o închisoare din Moscova după ce a fost maltratat și nu i s-a oferit asistență medicală.

O parte din acești bani au trecut și prin Republica Moldova, arată o investigație realizată de un grup de jurnaliști de la OCCRP. Astfel, în perioada 4-13 februarie 2008, în conturile firmelor moldovenești Bunicon-Impex SRL și Elenast-Com, deschise la Banca de Economii, au fost transferate din Rusia 52 de milioane de dolari. Din Moldova banii au ajuns ulterior în conturile unor firme offshore, controlate de funcționari ruși. Una dintre acestea este chiar Prevezon Holdings Ltd, care ar fi aparținut lui Denis Kațiv, feciorul unui important funcționar din regiunea Moscova.

Acționari la companii petroliere și bănci din Rusia

În anii 2009-2012, cele două firme apar ca acționari la mai multe companii din sectorul petrochimic din Rusia, dar și la unele bănci.

Advertisement

De exemplu în anul 2010, Belserve și Vaspaco figurează ca deținătoare a unor pachete de 50% la firma Panmir Services Limited, proprietar al companiei Novaya Neftechimia din Rusia. Ultima era unul dintre principalii acționari la Tatfondbank, a doua bancă ca mărime din Tatarstan, Rusia.

Potrivit kommersant.ru, în spatele firmelor s-ar fi aflat omul de afaceri rus Robert Musin, care și era proprietarul din umbră a Tatfondbank. În prezent firma lui Musin se ocupă și de asanarea BTA-Kazani, care a fost până nu demult cea mai mare bancă din Tatarstan. 

În anul 2012 cele două companii apar ca acționari la Morelam Holding Limited, firmă ce deținea un pachet minoritar de acțiuni la Expobank din Rusia. Din raportul financiar al băncii rezultă că la Belserve și Vaspaco nu s-au schimbat acționarii. În prezent Expobank este controlată de milionarul rus Igor Kim.

Conexiuni cu "prietenii" lui Putin

Belserve și Vaspaco mai apar în diverse calități (acționari, director s-au secretari) la firmele Fintailor Investments, Milasi Engineering Limited, Volgogaz, Vologogradneftemash, Lengazspetzstroy, dar și la gigantul Uralchem, al cincilea producător de îngrășăminte din azot din lume. În prezent acționar majoritar la Uralchem este miliardarul rus Dmitry Mazepin.

Curioasă este legătura cu firma Milasi Engineering Limited din Cipru. În anul 2008 Agenția federală antimonopol din Rusia susținea într-un raport că Belserve și Vaspaco fac parte din același grup cu Milasi. Ultima a figurat până în august 2014, proprietar al companiei Stroygazmontaj, unul dintre cei mai mari subcontractori ai Gazprom. De fapt în spatele Milasi stau miliardarii ruși Arkady and Boris Rotenberg, ce fac parte din cercul supranumit de presă "prietenii lui Putin", care au preluat controlul asupra celor mai importante afaceri din Rusia.

Potrivit agenției RBK Milasi continuă să apară ca fondator la alte companii ale fraților Rotenberg.

Scandalul Karouzos

În septembrie 2012, Grecia a fost zguduită de un imens scandal financiar și politic. O investigație realizată de publicația Real News scoatea la iveală implicarea a trei oameni politici de rang înalt în deturnarea a 10,2 miliarde euro prin intermediul unei societăți imobiliare.

Societatea, al cărei obiect oficial de activitate era cumpărarea și revinderea de bunuri imobiliare de lux, a fost folosită în realitate drept ecran pentru spălarea de bani proveniți din subvenții de stat. Compania aparținea avocatului Iannis Karouzos, complicele lor.

„Cei trei oficiali au luat parte la investiții imobiliare. Soția avocatului a avut sarcina să scoată banii din Grecia în paradisuri fiscale printr-o bancă străină și societăți off-shore", declară pentru Real News Joseph Livanos, agent imobiliar, fost colaborator al lui Karouzos și autorul unei sesizări la Procuratură în 2010.

La șapte din cele 11 firme ofshore implicate în schema de spălare de bani, figurau drept fondatori Belserve Consultants Limited și Vaspaco Properties Limited.

Presa din Grecia a scris că în cadrul anchetei derulate în Grecia s-a descoperit că Iannis Karouzos și rețeaua sa de firme ar fi fost implicați în comerțul de arme și operațiuni de spălare de bani proveniți din Rusia, iar o parte din martorii din Rusia ar fi fost deja lichidați.

Pachetul majoritar de la Victoriabank a fost vândut unuia din cei mai bogați politicieni



Oportunitati