Moldova va pierde 2% din PIB

shadow
Marţi, 11.11.2014 15:45   2326
Embargoul impus de către Rusia asupra mai multor produse agroalimentare moldovenești va provoca o scădere cu 25% a exporturilor spre această destinație, estimează economistul Jörg Radeke, de la German Economic Team Moldova.

Restricțiile introduse de Federația Rusă la exportul de vinuri, fructe, conserve din fructe și legume din Moldova, dar și tarifele vamale impuse la 19 tipuri de bunuri vor avea efecte majore asupra economiei moldovenești.

Potrivit estimărilor făcute de expertul Jörg Radeke de la German Economic Team Moldova, aceste măsuri ar putea reduce veniturile anuale din export cu 145 milioane de dolari.

"Aceasta este echivalent cu 25% din exporturile anuale spre Rusia (în anul 2013 acestea au constituit 632 milioane de dolari) și reprezintă aproximativ 2% din PIB-ul Moldovei. Astfel, în timp ce măsurile au potențialul de a reduce producția economică, stabilitate economică nu ar trebui să fie amenințată, cu condiția să existe un răspuns politic adecvat", susține economistul german.

Cel mai mare pierderi de pe urma restricțiilor impuse de Rusia este așteptat la exporturile de fructe și conserve din fructe și legume - circa 76 de milioane de dolari. Embargoul la băuturi alcoolice va provoca o scădere cu 45 de milioane de dolari, cel impus la carne de 17 milioane de dolari, iar introducerea taxelor vamale sporite la 19 categorii de produse va diminua exportul către Rusia cu 7 milioane de dolari, mai estimează Jörg Radeke.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Litigii comerciale   Agricultura și vinificația  

Advertisement

Oportunitati