Experții germani recomandă Guvernului strategia „morcovul și bățul”

shadow
Miercuri, 29.10.2014 06:02   2499
Valoarea salariilor nedeclarate de către persoanele care sunt angajate informal ajunge la 15,4 miliarde de lei, sau 31% din totalul remunerărilor la nivel național, susțin doi specialiști germani care au analizat fenomenul.

Angajarea informală în câmpul muncii în Republica Moldova este un fenomen de proporții, se arată într-o analiză realizată de Ulrike Bechmann și Jorg Radeke de la German Economic Team în Moldova. Astfel în prezent circa 31% din populația încadrată în muncă este angajată informal, fie în condițiile neînregistrării angajării fie prin declararea parțială a retribuțiilor (achitarea salariilor în plic).

Salarii de 15,4 miliarde de lei rămân nedeclarate

"Prin ambele procedee rămân nedeclarate salarii în valoare de 15,41 miliarde lei ceea ce reprezintă în jur de 31,1% din valoarea națională a remunerațiilor. În consecință, statul pierde anual venituri din contribuțiile fiscale și contribuțiile sociale în valoare combinată egală cu 5,65 miliarde lei sau 16,4% din veniturile provenite din contribuțiile fiscale și plățile pentru asigurările sociale", constată cei doi economiști germani.

Specialiștii susțin că munca informală creează reguli de joc inechitabile, iar companiile care respectă regulile de joc se pomenesc în dezavantaj financiar simțitor în comparație cu cele care practica muncă informală.

SURSA: "Măsuri de reducere a angajării informale în Moldova", de Ulrike Bechmann și Jörg Radeke
Potrivit calculelor prezentate de experți la un salariu net oficial de 5.000 de lei, impozitele și contribuțiile sociale constituie 3.279 de lei. "Dacă întreaga sumă de 5.000 lei net rămâne nedeclarată, cheltuielile totale aferente forței de muncă pentru angajat ar fi cu 45% mai scăzute decât cele ale unui concurent ce plătește salariile", susțin economiștii.

Amenzile mici stimulează munca informală

În opinia celor doi specialiști una dintre cauzele menținerii unei rate înalte a angajării informale este faptul că aceasta este o activitate cu risc scăzut pentru că probabilitatea să fie depistată este mică în condițiile unui număr mic de inspectori ai muncii care trebuie să-și anunțe din timp vizitele și care țintesc companiile nepotrivite.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Piața muncii  

Advertisement

Oportunitati