În Moldova va fi creat un registru unic al acțiunilor băncilor

shadow
Joi, 23.10.2014 05:07   1243
BERD va acorda asistență tehnică și financiară autorităților de la Chișinău pentru a face transparentă structura de acționariat la instituțiile financiare din țara noastră.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare nu are încredere în sistemul bancar din Republica Moldova, în special din cauza problemelor în structura de acționariat. Din aceste motive a restrâns semnificativ colaborarea cu băncile moldovenești, a declarat reprezentantul BERD în țara noastră, Julia Otto după ce a semnat împreună cu premierul Iurie Leancă un memorandum pentru îmbunătățirea climatului investițional din țara noastră.

"De la mijlocul anului 2013, am observat o creștere semnificativă a lipsei de transparență în sistemul bancar. Această lipsă de transparență a ajuns la un nivel atât de înalt, încât a încetat să mai fie compatibilă cu criteriile noastre în acest domeniu, dar și cu cele ale colegilor noștri de la Corporația Financiară Internațională și alte instituții financiare internaționale", a afirmat Julia Otto.

Potrivit oficialului, BERD este interesată în colaborarea cu instituțiile bancare din Moldova.

Advertisement

"Noi continuăm să colaborăm cu băncile care corespund criterilor de transparență. Or, prin bănci se derulează și programele noastre de creditare pentru IMM", a afirmat Julia Otto.

Şefa biroului BERD în Republica Moldova a menționat că instituția va acorda asistență autorităților moldovenești pentru crearea unui registru unic și transparent al acțiunilor băncilor, dar și pentru crearea unei instanțe speciale care va examina și soluționa litigiilor ce au legătură cu activitatea Băncii Naționale a Moldovei.

"Un astfel de registru va permite accesul investitorilor, creditorilor, mass-media și a publicului la informațiile cu privire la proprietarii finali ai băncilor, iar autorităților de reglementare să asigure aplicarea cerințelor privind dezvăluirea informațiilor și, prin urmare, va juca un rol important în îmbunătățirea bunei guvernări în sectorul bancar", a precizat oficialul BERD.

În același timp premierul Iurie Leancă a spus că în acest an, grație expertizei oferite de BERD au fost efectuate mai multe modificări în legislație.

"În urma adoptării unor noi legi, BNM a obținut instrumentariul necesar pentru a verifica cum respectă băncile criteriile de transparanță. Sper că Banca Națională să utilizeze aceste posibilități și a verificat dacă noul proprietar ce a cumpărat de la stat acțiunile unei bănci, corespunde acestor cerințe", a precizat premierul făcând aluzie la tranzacția cu 21% de acțiuni ale Eurocreditbank.

Anterior și Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au menționat aceste probleme din sectorul bancar și au cerut autorităților măsuri pentru o transparență deplină a structurii acționarilor băncilor și a sectorului financiar în totalitate.

BERD deține 15% din acțiunile Victoriabank, dar de câțiva ani nu oferă linii de creditare prin această bancă, din cauza unei structuri netransparente a acționariatului.Oportunitati