Cât au câștigat cei mai bogați candidați milionari în 2012-2013

shadow
Miercuri, 22.10.2014 06:05   3122
Mulți dintre candidații la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, au obținut în ultimii doi ani venituri de milioane de lei și chiar de zeci milioane de lei.

Campania pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie a adus la start o mulțime de politicieni cu state vechi, dar și numeroși începători, care își testează puterile pentru prima dată. O simplă privire asupra listelor și declarațiilor de avere arată însă că pretendenții la fotoliul de parlamentar nu stau deloc rău la capitolul avere.

Mold-street a realizat un top 20 de politicieni, în care vă prezintă ce venituri au avut în ultimii doi ani candidații, ce bani țin aceștia în conturile bancare, dar și ce active au, de la case și terenuri agricole la mașini și companii.

În top au nimerit câte cinci reprezentanți al Partidului Liberal-Democrat și Partidului Democrat, trei de la Patria, doi de la Partidul Liberal și câte unul de la comuniști, liberal-reformatori, de la Partidul Popular, de la socialiști și Partidul Forța Poporului.

Usatîi lider la venituri

Lider incontestabil este Renato Usatîi, cap de listă la partidul Patria, care a câștigat în ultimii doi ani mai mult decât au avut restul persoanelor incluse în clasament, circa 119 milioane de lei. Deși suma pare uriașă, aceasta nu-i permite lui Usatîi să figureze nici măcar la coada clasamentului Forbes al celor mai bogați 200 de oameni de afaceri din Rusia.

Omul de afaceri Renato Usatâi deține peste 585.000 de acțiuni la Gazprom

Pe locul doi în acest top se plasează democratul Vlad Plahotniuc care declară că a obținut în ultimii doi ani venituri de 30,7 milioane de lei, în special sub formă de dividende de la firma Prime Management.

Advertisement

dar și că deține două apartamente de peste o mie de metri pătrați.

A treia poziție îi revine liderului PLDM Vlad Filat, care a obținut circa 15 milioane de lei, în cea mai mare parte fiind dividende la firma din Iași Kapital Invest.

Fostul premier este urmat de colegii de partid, Valeriu Streleț și Chiril Lucinschi cu venituri de 7,8 milioane și respectiv circa 4,0 milioane de lei. Cei doi au afaceri în domeniul fertilizanților și mass-media.

Cine este Costică care a cumpărat sediul unei bănci din Chișinău

Omul de afaceri Iurie Dîrda, este liberalul cu cele mai mari câștiguri și posibil și cel mai bogat membru al PL, ținând cont de activele și afacerile din sectorul imobiliar din Chișinău pe care le administrează. Acesta este urmat de Valeriu Cosarciuc, unul din liderii Partidului Popular, care controlează compania Moldagrotehnica, prin firma Seraldinax.

Democrata Aliona Mandatii este lideră în rândul doamnelor ce aspiră la fotoliul de parlamentar. Locul 47 ocupat pe lista PD însă nu prea oferă speranțe că proprietara uneia dintre cele mai moderne livezi din țară va accede în Parlament.

Un democrat cu nouă firme

Colegul de partid Oleg Sârbu din Edineț se evidențiază nu doar prin venituri, ci și prin cele nouă firme pe care le controlează – la cinci firme deține 100%, la două câte 50%, la una 27% și la alta 20%. Încheie top 10 candidați la capitolul venituri, Maia Sandu, ministrul educației.

Compania deputatului Sîrbu a preluat afacerea unui ministru

La comuniști lider după venituri este Alexandr Bannicov, la socialiști Igor Dodon, iar la liberali-reformatori Veaceslav Vlădicescu, șeful de la Apele Moldovei.

Nu poate să nu fie menționat și omul de afaceri Iuri Nedoseichin, care candidează pe listele partidului Patria. El deține un pachet de 215.895 acțiuni la Moldindconbank, care doar la valoarea nominală de 100 de lei pentru o acțiune costă aproape 21,6 milioane de lei.

Milionari ce nu au intrat în top

Foarte aproape de a ajunge în acest clasament au fost oamenii de afaceri Mihail Roibu și Anatol Vidrașcu, care au declarat și ei venituri mai mari de un milion de lei. Unul candidează pe listele PL, altul pe cele ale PNL.

La un pas de milion de lei se află Victor Şelin, liderul Blocului Electoral Uniunea Vamală și viceministrul Sănătății Mihai Ciocanu de la PLR.
Totodată contul bancar de 1,07 milioane de lei nu a fost suficient pentru ca și premierul Iurie Leancă să ajungă în top.

Top cei mai bogați 20 de candidați la fotoliul de parlamentar

Sursa: Declarațiile de avere de pe pagina cec.mdOportunitati