Statul a scăpat de acțiunile de la Eurocreditbank. Noul proprietar este un arab

shadow
Vineri, 17.10.2014 14:13   2159
Guvernul a vândut pachetul de 21,02% din capitalul social al băncii EuroCreditBank contra sumei de 22,6 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al Agenției Proprietății Publice (APP).

Statul a scăpat în sfârșit de pachetul de 21% deținut la EuroCreditBank. După ce timp de patru ani a tot scos la vânzare acțiunile, în ultima zi de tranzacționare la Bursa de Valori a Moldovei, pachetul minoritar de la Eurocreditbank a fost cumpărat contra sumei de 22,6 milioane de lei. Noul proprietar este Mahmud Mohamed Shakir Mahmud, care, potrivit unor surse, ar fi devenit proprietarul de facto al băncii.

EuroCreditbank este considerată cea mai mică bancă comercială din Republica Moldova și operează 44 de filiale și agenții în Moldova. În anul 2013 banca a avut venituri din vânzări de 54,8 de milioane de lei și un profit de 8,2 milioane de lei. Pachetul majoritar de acțiuni era deținut la începutul acestui an de Mariana Zisis (59,4%) din Grecia.

AdvertisementÎn luna martie 2014, furnizorul de servicii financiare Euro Yatırım Menkul Degerler din Istanbul a anunțat că a început discuțiile pentru achiziționarea EuroCreditBank din Moldova. Cele două companii au semnat și un acord de confidențialitate, iar Euro Yatırım Menkul Degerler a depus și o ofertă la bursa de la Istanbul. Ulterior în aprilie s-a anunțat că holdingul rus Finstar, controlat de miliardarul Oleg Boiko (locul 78 în clasamentul Forbes cei mai bogați 200 de ruși), negociază preluarea pachetului de circa 75% din acțiunile Eurocreditbank.

Finstroi ar fi comandat specialiștilor din Moscova ai companiei PriceWaterhouseCoopers efectuarea unui audit la EuroCreditBank, iar acționarii erau gata să vândă pachetele la un cost de un euro pe o acțiune (circa 18,5 lei), în timp ce prețul nominal este de 10 lei. Astfel valoarea a 75% din acțiuni, pe care ar fi gata să le cumpere firma din Rusia, era estimată la opt milioane de euro.

Ulterior în cursa pentru această bancă a intrat și un cetățean al Irakului.

În cadrul sesiunii de vânzări din această toamnă a fost acceptată privatizarea bunurilor proprietate publică de stat în sumă de 53 de milioane de lei. De la începutul anului, până în prezent a fost acceptată privatizarea bunurilor proprietate publică de stat în sumă totală de 213,9 milioane de lei.Oportunitati