Banca de Economii sancționată de BNM pentru încălcarea normelor

shadow
Joi, 16.10.2014 08:40   1386
Banca Națională a constatat că instituția financiară a încălcat normele privind rezervele obligatorii. Deși autoritățile spun că nu este ceva grav, experții susțin că Banca de Economii s-ar confrunta cu dificultăți

La începutul acestei săptămâni Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis să sancționeze Banca de Economii cu o amendă de circa un milion de lei, pentru încălcarea normelor privind rezervele obligatorii.
"Nu este ceva extraordinar. Banii sunt luați în mod automat de pe conturile băncii care nu respectă aceste norme", a declarat Emma Tăbârță, viceguvernatorul BNM.

Oficialul a precizat că în trecut și alte bănci au fost sancționate pentru astfel de încălcări, dar nu a oferit alte detalii.

Un risc major pentru deponenți

Sveatoslav Mihalache, directorul Institutului de cercetare a ciclurilor economice susține că acest caz denotă faptul că Banca de Economii se confruntă cu dificultăți, ceea ce reprezintă un risc major pentru deponenți. "Respectarea normelor rezevelor obligatorii este necesară pentru o gestiune eficienta a riscurilor din cadrul unei bănci comerciale, iar încălcarea lor pune sub lovitură siguranța deponenților", a afirmat expertul.

Potrivit legislației Banca Națională a Moldovei stabilește băncilor cerințe de menținere a rezervelor obligatorii (RO). Acestea reprezintă nivelul minim al rezervelor pe care o bancă autorizată trebuie să le dețină la BNM și sunt stabilite în scopul influențării asupra cererii de bani de scurtă durată și respectiv asupra ratei de dobândă pe termen scurt.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările  

Advertisement

Oportunitati