Cu Banca de Economii la sapă de lemn, autoritățile vor să mai creeze o bancă de stat

shadow
Miercuri, 08.10.2014 07:45   1059
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a anunțat că pe baza Poștei Moldovei ar putea fi creată o nouă instituție financiară.

După ce au adus în prag de faliment Banca de Economii, autoritățile anunță noi planuri mărețe. Vor să tranforme Poșta Moldovei în bancă.

"Ne propunem să creăm o Bancă a Poștei Moldovei. Având în vederea rețeaua capilară de oficii poștale, aceasta ar putea deveni o instituție financiară puternică și de încredere în rândurile populației”, a declarat Pavel Filip, Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în cadrul unei întâlniri cu angajații Direcției Poștale Chișinău, cu ocazia aniversării de 70 de ani ai întreprinderii.

Ministrul și-a exprimat încrederea că Poșta Moldovei are capacitatea și potențialul de a fi o întreprindere profitabilă, cu care angajații săi să se mândrească.

Advertisement


"În era informațională, când oamenii scriu tot mai puține scrisori iar presa scrisă este înlocuită de cea electronică, viitorul Poștei este în dezvoltarea unor servicii noi, solicitate de populație, cum este cel al transferurilor bănești”, a conchis Pavel Filip.

Poșta Moldovei este una dinte cele mai mari întreprinderi de stat. Anul trecut compania a avut vânzări de 329 milioane de lei și primul profit (2,8 milioane de lei) din ultimii trei ani. Poșta Moldovei are datorii de 51 de milioane de lei, dar are de recuperat creanțe de 223 milioane de lei.

Statul a fost până în 2013 acționar majoritar la Banca de Economii, care din cauza unui management defectuos a înregistrat în 2012 pierderi de peste 300 milioane de lei. În urma unor majorări de capital cota statului la Banca de Economii s-a redus de la 56% la 33,3%. Guvernul mai deține 22% la Eurocreditbank pe care nu le poate vinde nimănui.

În prezent în Moldova sunt 14 bancă, iar pentru a crea una nouă este nevoie de un capital statutar de minimum 200 milioane de lei. Poșta Moldovei deține un capital de doar 57,8 milioane de lei, respectiv pentru a presta servicii bancare va avea nevoie de o capitalizare de peste 142 milioane de lei, bani pe care statul nu-i are.Oportunitati