Piața petrolului din Moldova, controlată de străini și politicieni

shadow
Miercuri, 08.10.2014 07:04   9076
Cea mai mare parte a pieței produselor petroliere din Republica Moldova este controlată de companiile străine, care dețin circa 85% din vânzări.

În ultimele zile Guvernul, presa, experții discută intens despre faptul cât de corecte sau incorecte sunt prețurile la benzină și motorină în Republica Moldova. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) chiar a lăsat compania Dominic fără licență, pentru că a admis abateri grave lde la Metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, în perioada 2011-2013. Totodată gigantul Lukoil s-a ales cu o prescripție din partea ANRE.

Peste 85% din piață la cheremul străinilor

Problema este veche de zeci de ani și reapare în permanență atunci când are loc o majorare a prețurilor la carburanți și în perioada campaniilor electorale.

În pofida unor declarații și decizii ale autorităților, situația nu s-a schimbat radical și nici nu are cum să se modifice în condițiile în care cea mai mare parte a pieței petroliere se află sub controlul unor giganți petrolieri regionali și chiar mondiali, iar companiile locale sunt înghesuite și practic pe cale de dispariție.

O analiză sumară a pieței arată că aici se învârt anual peste un miliard de dolari, 85% din care sunt împărțiți între cinci mari companii străine. Restul le revine la câteva companii controlate de politicieni și oameni de afaceri locali.

Import produse petroliere Moldova

SURSA: ANRE, mold-street.com

Cine sunt și cui aparțin giganții petrolieri

Cea mai mare companie petrolieră de pe piață este Lukoil Moldova, controlată de gigantul rus Lukoil prin subsidiara din Olanda Lukoil Europe Holdings B.V. Compania asigură circa o treime din importurile de produse petroliere și deține o rețea de 102 de benzinării, cinci baze de petroliere și un terminal de gaz lichefiat.

Pe lângă acestea, stațiile de alimentare au în posesie baruri, magazine și spălătorii auto. În anul 2012, Lukoil Moldova a avut vânzări de 3,6 miliarde de lei, fiind a treia companie ca mărime de pe piața Republicii Moldova, după Moldovagaz și Gaz Natural Fenosa.

A doua companie petrolieră ca mărime este Petrom Moldova, subsidiara grupului austriac OMW-Petrom, pe seama căreia revine o cotă de 18-20% pe piața petrolieră. Compania are o rețea de 100 de benzinării, multe din care sunt luate în arendă de la firme controlate de politicieni locali, inclusiv de la Vlad Plahotniuc și Mihai Ghimpu.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Proprietari și manageri  

Advertisement

Oportunitati