Misiune imposibilă: lichidarea unei bănci moldovenești

shadow
Vineri, 03.10.2014 16:00   4240
Pe 30 septembrie 2014, Guvernul a adoptat decizia de a extinde de la trei la cinci la ani termenul de lichidare a băncilor, unele dintre care de 18 ani nu mai funcționează, dar au de returnat circa 933 de milioane de lei

În prezent, în Republica Moldova activează 14 bănci comerciale. În același timp, mai există pe hârtie alte zece instituții financiare care au dat faliment, unele chiar și cu 18 ani în urmă, dar continuă să se afle în procedură de lichidare.

Ultima bancă radiată din registrele de stat a fost Capitalbank și s-a întâmplat în 2012 după o procedură ce a durat 16 ani. În scurt timp ar putea fi radiată și Banca Internațională de Investiții și Dezvoltare Moldo-Bulgară „BIID MB” SA, despre care încă un an în urmă Banca Națională anunța că are bani pentru achitarea tuturor creanțelor estimate la 31 martie 2013 la 2,1 milioane de lei.

Datorii de 933 de milioane de lei

În cazul altor bănci aflate în procedură de lichidare situația este mult mai gravă, pentru că nu au de unde obține în scurt timp bani pentru a rambursa datoriile, care se ridică la enorma cifră de 933 de milioane de lei.

În condițiile în care Legea instituțiilor financiare prevede ca procesul de lichidare a unei bănci nu poate depăși trei ani de la data retragerii licenței, aceasta ar fi semnificat că unii creditori ai băncilor ar putea rămâne fără posibilitatea de a-și recupera banii.

Este adevărat că termenul poate fi prelungit de Banca Națională pentru cel mult un an, în baza demersului argumentat al lichidatorului băncii. Așa că BNM a propus ca termenul de lichidare a băncilor să fie extins de la trei la cinci la ani.

„Lichidatorii băncilor întâmpină dificultăți și în legătură cu examinarea îndelungată a litigiilor aflate pe rol în instanțele de judecată cu privire la încasarea datoriilor și urmărirea bunurilor gajate. Principala problemă care duce la tergiversarea examinării acțiunilor în instanțele de judecată este amânarea repetată a ședințelor judiciare din diverse motive, ceea ce conduce la adoptarea cu întârziere a hotărârilor judecătorești privind încasarea datoriilor și urmărirea bunurilor”, susține viceguvernatorul BNM, Emma Tăbârță.

Totodată demnitarul spune că vânzarea activelor deținute de bănci durează mult timp și frecvent acestea nu pot fi vândute la valoarea estimată de o companie specializată și necesită noi reevaluări.

Dumitru Ursu, președintele Ligii Bancherilor nu vede probleme în extinderea termenului de lichidare a unei bănci. „Noi am avut o perioadă când nu exista un termen concret și s-a ajuns că unele bănci se tot lichidează de aproape 20 de ani. În condițiile noastre un termen de cinci ani pentru lichidarea unei bănci pare a fi unul rezonabil”, a precizat bancherul.

Plătim din buzunare pentru gaura de la Investprivatbank

În același timp Dumitru Ursu atrage atenția la faptul că unele decizii ale autorității bancare ne afectează pe noi toți și ar trebui să fie analizate mai profund.

„În anul 2009, după ce unii funcționari trâmbițau că Moldova nu va fi afectată de criza mondială s-a ajuns la situația că au decis lichidarea Investprivatbank. Noi am propus însă naționalizarea băncii, ca apoi după scoaterea instituției din criză, aceasta să fie vândută. Astfel nu se ajungea la situația ca toate băncile să fie impuse să contribuie cu 100 de milioane de lei pentru a acoperi gaura financiară creată de Investprivatbank. Totodată soluția aleasă atunci de Banca Națională și Guvernul țării are ca efect faptul că noi și acum plătim cu toții din buzunarul nostru pentru gaura de la Investprivatbank”, a afirmat președintele Ligii Bancherilor.

Datele oficiale arată că la 31 iulie 2014, datoria Investprivatbank față de Ministerul Finanțelor era de 369,5 milioane de lei, iar în opt luni ale acestui an de abia s-a reușit valorificarea unor active ale băncii în valoare de doar 7,5 milioane de lei. Altfel spus recuperarea datoriei ar putea dura mai mult de 20 de ani.

Cine au fost primii

Banca Basarabia, a fost prima instituție financiară din Moldova care a ajuns în insolvență.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Litigii comerciale  

Advertisement

Oportunitati