Exporturile de băuturi alcoolice în UE scad, chiar dacă a fost liberalizat comerțul

shadow
Vineri, 03.10.2014 05:47   2294
În trimestrul II al acestui an livrările de băuturi alcoolice în statele UE au scăzut cu peste 5%, arată date publicate de Banca Națională în Balanța de plăți.

În pofida liberalizării de la 1 ianuarie 2014 a pieței Uniunii Europene pentru vinurile moldovenești, exporturile spre cele 28 de state membre nu au înregistrat creșteri, ci din contra au scăzut.

Astfel dacă în primul trimestru livările de băuturi alcoolice din Moldova în statele UE au crescut cu 3,5%, apoi în a doilea trimestru s-au redus cu peste 5%. În consecință în prima jumătate a acestui an exporturile de băuturi alcoolice în statele UE au constituit doar 16,26 milioane de dolari, cu peste un procent sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.

Belarus mai importantă decât UE

Potrivit balanței de plăți a Băncii Naționale, livrările de băuturi alcoolice în cele 28 de țări le UE au fost în această perioadă cu circa 55% mai mici decât în Belarus.

Advertisement

Cel mai tare au scăzut exporturile de băuturi alcoolice în România, cu circa 27%, până la 1,91 milioane de dolari și în Cehia, cu circa 25%.

Experții susțin că de vină este lipsa unei campanii ample de promovare a vinurilor moldovenești pe piețele UE.

Cât nu este de straniu, dar în pofida embargoului în prima jumătate a acestui an Moldova a continuat să exporte băuturi alcoolice în Rusia. Astfel livrările pe această piață au constituit aproape patru milioane de dolari, în scădere de opt ori față de primul semestru al anului 2013. Cu toate acestea exporturile în Rusia au fost de două ori mai mari ca în România.

În total, în prima jumătate a acestui an, exporturile de băuturi alcoolice s-au diminuat cu peste 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013, însumând 86,7 milioane de dolari. Această scădere a avut loc pe seama micșorării abrupte a exporturilor de băuturi alcoolice în Rusia, de la 32,3 milioane până la 3,95 milioane de dolari, precum și în Ucraina, de la 22 de milioane de dolari până la 10,2 milioane de dolari.

Efectele negative ale războiului din Ucraina au devenit mai vizibile în special în trimestrul II al anului când exporturile de băuturi alcoolice în Ucraina și Kazahstan au scăzut de două ori și ceva, iar în Belarus cu două procente.Oportunitati