Guvernul nu reușește să cheltuie banii: excedent bugetar de 329 de milioane lei

shadow
Marţi, 30.09.2014 05:30   2123
Bugetul public național a înregistrat în primele opt luni ale anului un excedent de 329 de milioane de lei, datorită unor cheltuieli mai mici decât s-a prognozat, potrivit datelor Ministerului Finantelor.

Ministerul de Finante al Republicii Moldova a publicat informații privitoare la execuția bugetara pe lunile ianuarie-august 2014, iar datele arată că bugetul public național a înregistrat un surprinzător excedent în valoare de 329 de milioane de lei, comparativ cu un deficit de 685 milioane de lei în aceeași perioadă a anului trecut.

Excedent de 850 de milioane de lei în august

Dacă luăm ca bază de comparație doar luna august, apoi excedentul a fost de circa 850 de milioane de lei.

Raportul Ministerului Finanțelor relevă că excedentul nu este rezultatul unei creșteri spectaculoase a veniturilor în perioada ianuarie-august 2014. Or acestea au fost cu 1,6% mai mici decât s-a prognozat, dar cu 18,5% mai mari decât în primele opt luni ale anului 2013.

Este adevărat că în luna august două operatori de telefonie mobilă au cumpărat cinci licențe de activitate pe piață, ceea ce a contribuit la creșterea veniturilor. Dar din raportul ministerului Finanțelor nu este clar dacă aceste plăți au intrat în luna august în bugetul statului.

Advertisement

Economie de 1,4 miliarde de lei în educație

Excedentul bugetar se datorează în mare parte unui volum de cheltuieli cu 5,08 miliarde de lei mai mici decât s-a prognozat. Doar în domeniul educației nu s-a reușit utilizarea a circa 1,4 miliarde de lei. Probabil din aceste motive la recenta rectificare bugetară ministerul Educației a amânat pentru anul viitor folosirea a peste 67 de milioane de lei, fonduri externe prevăzute pentru acest sector.

În domeniul transporturilor cheltuielile au fost cu circa 550 de milioane de lei mai mici decât s-a estimat. E adevărat că față de luna iulie se atestă un progres. La fel sunt cu mult mai mici decât s-a prognozat cheltuielile în agricultură, cultură, protecția sănătății, sectorul energetic etc.

Arapu: nu se reușește valorificarea banilor

Anatol Arapu explică situația prin faptul că nu se execută cheltuielile la timp, conform planurilor stabilite. "În special nu se execută la timp compartimentul de cheltuieli în proiectele investiționale, atât cele finanțate din surse bugetare, cât și din sursele donatorilor externi. Nu sunt organizate la timp licitațiile de achiziționare a materialelor și lucrărilor, se tergiversează. Valorificarea mijloacelor financiare disponibile rămâne a fi pe ordinea de zi”, a declarat ministrul Finanțelor.

Anterior fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța a susținut într-o analiză pe blogul său că la ora actuală, în bugetul țării noastre se creează o gaură de circa 8,5 miliarde de lei, similară celei din 2009, când la putere a venit actuala guvernare.

În anul 2014, ținta de deficit este de circa 4,1 miliarde lei, dar guvernul a redus unele cheltuieli, astfel încât acest deficit ar putea fi cu mult mai mic.Oportunitati