Câți bani ridică un manager de la Victoriabank

shadow
Sâmbătă, 27.09.2014 10:30   5569
În cadrul unei conferințe de presă, Victor Ţurcanu, președintele Consiliului de Administrație al Victoriabank a susținut că managerii instituției ar primi salarii și prime exagerate, fără a oferi o cifră concretă

Unul dintre motivele ce ar fi provocat conflictul actual dintre managementul și Consiliul de Administrație al Victoriabank sunt salariile și primele de care beneficiază directorii instituției financiare.

"La salariile și primele pe care le primesc managerii Victoriabank eu doar visez. În plus ei beneficiază și de niște prime exagerate", a declarat revoltat în cadrul unei conferințe de presă Victor Ţurcanu, președintele Consiliului de Administrație al Victoriabank. Acționarul a refuzat însă să ofere cifre concrete, dar a menționat că aceste plăți trebuie micșorate și trebuie să depindă de performanțele băncii.

Singurul manager al Victoriabank, a cărui venituri au fost declarate este Victor Domenti, care a activat din noiembrie 2012 și până în iulie 2014 în calitate de vice-președinte al Comitetului de Direcție.
Astfel potrivit declarației de avere a soției sale, parlamentara comunistă Oxana Domenti, acesta a încasat în anul 2013, venituri din activitatea sa de manager la Victoriabank, 665.476 de lei.

Advertisement

Extras din declarație de avere a Oxanei Domenti, deputat PCRM

Totodată se precizează că ar fi primit și ceva remunerare și de la Banca de Economii, unde însă a muncit până la 4 septembrie 2012.
În același timp în anul 2012 Victor Domenti a încasat la Banca de Economii 424.825 de lei drept salariu de bază. Despre prime și bonusuri însă nu este menționat nimic.

Ce salarii au restul managerilor de la Victoribanak este dificil de aflat, dar de exemplu cel al unui șef de bancă nu ar trebui să fie mai mici decât cele de pe piață. Singurul șef de bancă a căror venituri au fost făcute publice este Aureliu Cinclei (în prezent viceguvernator al Băncii Naționale), care până la mijlocul anului trecut a condus Eurocreditbank, cea mai mică bancă din țara noastră. Acesta a încasat în 2013 peste 1,5 milioane de lei de la Eurocreditbank și 209.619 lei de la BNM.

Comparativ cu anul 2012, când a avut beneficii de 1,55 milioane doar de la Eurocreditbank acestea sunt în scădere. În cazul unei bănci de mărimea Victoriabank, care se află între primele trei de pe piață salariul și celelate plăți de care beneficiază președintele sunt de regulă mult mai mari.

Potrivit ultimelor date statistice cei care lucrează în bănci continuă să fie printre cei mai bine plătiți salariați din Republica Moldova, ei câștigând de două ori mai bine decât media pe economie. Astfel în luna iulie 2014 salariul mediu în sectorul financiar a fost de 8.437, cu circa 4.100 de lei mai mult decât salariul mediu pe economie.Oportunitati