Ce „exportă” Transnistria în Republica Moldova

shadow
Marţi, 23.09.2014 13:28   2000
În prima jumătate a acestui ani livrările de mărfuri din regiunea separatistă pe malul drept al Nistrului au constituit 134,6 milioane de dolari, arată o analiză a băncii republicane de la Tiraspol

În perioada ianuarie-iunie 2014 cea mai importantă piață de desfacere pentru mărfurile din regiunea transnistreană a fost Republica Moldova (de pe malul drept al Nistrului).

Valoarea livrărilor a constituit 134,6 milioane de dolari, sau peste 37% din volumul total al exporturilor regiunii care au constituit 362,9 milioane de dolari.

Principala marfă livrată de regiunea separatistă în Republica Moldova a fost energia electrică produsă de Centrale Electrică Moldovenească de la Cuciurgan.

Advertisement

Potrivit băncii republicane de la Tiraspol livrările de curent electric au constituit circa 81 de milioane de dolari, s-au peste 80% din toată producția Centralei de la Cuciurgan.

A doua marfă de export a regiunii separatiste pe malul drept al Nistrului a fost cimentul: circa 80% din producția de 217.000 de tone au ajuns în Republica Moldova.

Printre alte produse exportate de regiune se numără băuturile alcoolice, produsele alimentare, textilele etc.

În aceeași perioadă "exporturile" moldovenești în regiunea separatistă au constituit 56 de milioane de dolari, în creștere de 2,9 ori. Printre princiapelele mărfuri se numără fierul vechi și produsele alimentare.Oportunitati