Moldovenii vând ruble și cumpără dolari

shadow
Luni, 22.09.2014 15:36   2278
Oferta netă de ruble rusești pe piața valutară de la persoanele fizice a crescut cu 2,5 puncte procentuale în august și a ajuns la 47,2%, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei.

Deprecierea semnificativă a rublei rusești a dus la vânzarea masivă a acestei valute pe piața moldovenească de către persoane fizice.

Astfel în timp ce vânzările de dolari au scăzut în luna august la cea mai mică cotă din ultimii doi ani, doar 12,6% din total, oferta de rublă a ajuns la 47,2% din total, cu 2,5 puncte procentuale mai mult decât în luna iulie, arată o analiză a Băncii Naționale a Moldovei (BNM). A crescut și cota monedei unice europene, la 39,3% în august comparativ cu 36,6% în iulie,

Potrivit BNM în luna august oferta netă de valută străină constituit 195,2 de milioane de dolari, cu 16% mai puțin ca în iulie.

Advertisement

Deși oferta netă de valută străină de la persoanele fizice s-a micșorat aceasta a reușit să acopere cererea netă de valută străină din partea persoanelor juridice, care a înregistrat o reducere și mai pronunțată, de 18,8%, la 194.4 milioane de dolari.

În același timp gradul de acoperire a cererii nete de valută străină din partea agenților economici prin oferta netă de valută străină de la persoanele fizice a constituit, în luna august, 100,4%.

„Este cel mai înalt grad de acoperire înregistrat de la începutul anului curent. În aceste condiții, cursul mediu de schimb al monedei naționale față de dolarul SUA s-a apreciat cu 1,3% comparativ cu cel mediu înregistrat în luna iulie 2014”, se constată în analiza BNM.

Oferta netă de valută reprezintă diferența între vânzările și cumpărările de valută, efectuate de persoanele fizice, iar cererea netă - între vânzările și cumpărările de valută realizate de agenții economici.Oportunitati