Autoritățile pregătesc o lovitură dură pentru firmele cu fondatori din offshore

shadow
Joi, 18.09.2014 09:15   2169
Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege ce prevede că firmele din zone offshore, nu vor putea fonda întreprinderi, să cumpere hârtii de valoare, să participe la privatizări, tendere sau concesiuni în Republica Moldova.

O inițiativă legislativă a vicepreședintelui Parlamentului Oleg Bodrug, avizată pozitiv de Guvern, prevede introducerea de restricții foarte dure pentru companiile care au capital provenit din “jurisdicții ce nu respectă standardele internaționale de transparență”.

Astfel se prevede că va fi refuzată înregistrarea firmelor ce au în calitate de fondatori persoane juridice sau fizice ce provin din aceste jurisdicții. Totodată restricția este impusă nu doar fondatorului nemijlocit ce figurează în actele de constituie, ci și la toate "persoanele juridice fondate în lanț sau care sunt controlate succesiv, inclusiv din jurisdicții diferite, ce dețin controlul nemijlocit, figurant în actele de constituire".

O altă restricție se referă la proveniența banilor ce au fost depuși drept aport de capital. Astfel în cazul unei cote cu o valoare mai mare de 15.000 de lei din capitalul unei firme, fondatorii vor trebui să prezinte "și actele ce demonstrează proveniența capitalului".

De asemenea se prevede că va fi interzisă și vânzarea cotelor de ținute în capitalul unor firme moldovenești de persoane juridice sau fizice ce provin din aceste jurisdicții.

Advertisement

Proiectul prevede stabilirea listei acestor jurisdicții, dar Ministerul Justiției, în avizul său, recomandă și desemnarea unei agenții de stat care să decidă care companii vor putea fi calificate ca provenind din “jurisdicțiile ce nu respecte standardele internaționale de transparență”.

Documentul se referă atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice care provin din jurisdicțiile menționate, acestea având interdicții la înregistrarea întreprinderilor, preluarea acțiunilor, obligațiunilor emise de subiecții de drept privat din Moldova, dar și la participarea în calitate de ofertanți în proiectele de deetatizare a proprietății publice.

Potrivit autorului, proiectul are drept scop racordarea legislației moldovenești la standardele internaționale în domeniul contracarării spălării banilor și finanțării terorismului.

Oleg Efrim, ministrul Justiției, a declarat în cadrul ședinței Guvernului că proiectul se încadrează în linii mari în politicile Guvernului în domeniul combaterii spălării de bani, dar și recomandărilor experților internaționali în acest domeniu. În același timp ministrul a susținut că unele prevederi din proiect sunt vagi și nu ar corespunde legislației naționale.

Anterior și Banca Națională a Moldovei a adoptat un document ce prevede că persoanele rezidente ale jurisdicțiilor care potrivit actelor normative ale BNM au fost calificate ca "jurisdicții ce nu implementează standardele internaționale de transparență, nu pot deține direct sau indirect cote de participare în capitalul băncilor din Moldova".

Proiectul urmează a fi examinat și adoptat de Parlament. Documentul ar putea afecta o mare parte din companiile din țară. Or sectoare întregi din economia națională: de la retail, afaceri imobiliare, la import de produse petroliere, companii mass-media sunt în mare parte controlate prin lanțuri de firme ce duc spre paradisuri fiscale.Oportunitati