Decapitarea Victoriabank

shadow
Marţi, 16.09.2014 07:41   2285
Conflictul dintre Consiliul de Administrație și managementul Victoriabank ia amploare și a trecut la acuzații directe de atac raider și tranzacții dubioase.

Vineri, 12 septembrie, Judecătoria Buiucani a decis să suspende Consiliul de administrație al Victoriabank ales la adunarea generală a acționarilor din 6 februarie 2014. Decizia a fost luată în baza unei cereri depuse de Octavian Brumă, deținător a opt acțiuni la Victoriabank și șef la o firmă afiliată companiei de asigurări Asito.

Totodată judecătoarea Silvia Gârbu a decis să suspende și o serie de decizii ale Consiliului de Administrație al instituției, inclusiv cea de crearea comisiei de anchetă și cea de suspendare a contractului de management cu Natalia Politov-Cangaș.

Un nou atac raider

Decizia instanței a fost o surpriză pentru cei șase membri ai Consiliului de Administrație. "Este o decizie cel puțin, dubioasă și contrară intereselor băncii și a clienților acestei instituții. Acționarii străini, inclusiv Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare se înteabă cum se putea întâmpla așa-ceva într-o țară ce vrea în UE", a declarat Victor Ţurcanu, președintele Consiliului de Administrație al Victoriabank, în cadrul unei conferințe de presă.

„S-a început un nou atac raider îndreptat împotriva Victoriabank, acesta fiind camuflat și condus de Natalia Politov-Cangaș. Marea mirare este că aceste atentate sunt susținute de către Judecătoria Buiucani, iar activitățile acesteia sunt acoperite de persoane influente din Republica Moldova”, a adăugat Victor Ţurcan.

Președintele Consiliului a acuzat managementul instituției că ar fi acordat credite neperformante și a utilizat banii din bancă în scopuri personale. "S-a majorat semnificativ volumul creditelor nerambursate. Avem circa 2 miliarde de active negeneratoare de dobândă.

Advertisement

Clienții fie au falimentat, fie au probleme economice, nu achită dobânzile deja de un an sau doi. Totodată în ultima perioadă se atestă o creștere nejustificată a cheltuielilor băncii, folosirea nerațională a resurselor financiare ale băncii, costuri nejustificate pentru prestarea diferitor servicii ale băncii (pază, publicitate, reparații, construcții, chirii)", a susținut Ţurcan.

Membrii consiliului au precizat că anume din aceste motive și-au propus să înlocuiască executivul băncii cu altul competent, dar cum au început procedurile s-au pomenit blocați. „Detaliile ne permit să afirmăm că Cangaș, fiind disperată că nu se dorește prelungirea contractului care expiră acum, pe 23 septembrie, a recurs la aceste acțiuni pentru a-și păstra funcția”, a declarat Victor Ţurcanu.

Acuzații aberante

În replică, Natalia Politov-Cangaș califică declarațiile președintelui CA, Victor Țurcan drept niște aberații.
“Este interesant faptul că opt ani cât domnul Țurcan a fost președinte CA și membrul CA nu a apărut nicio întrebare, dar acum peste noapte a depistat probleme. Dânsul ar trebui să fie mai responsabil, iar eu sunt pregătită să răspund punctual în fața fiecărei instituții de control a statului vizavi de deciziile pe care le-am luat”, a declarat Cangaș.

Totodată managerul băncii a adus drept argument în favoarea sa faptul că banca a generat în ultimii opt ani un profit de peste 1,5 miliarde de lei, iar în prima jumătate a acestui an peste 100 de milioane de lei.
"Rezultatele băncii au fost auditate de două companii internaționale, care nu au depistat abateri. Toate creditele au fost acordate în conformitate cu regulamentele interne și cerințele Băncii Naționale" a mai afirmat Cangaș.

În situația în care este suspendat actualul Consiliu de Administrație al Victoriabank ales la 6 februarie, intră în drepturi cel vechi.

În același timp nu este clar ce se va întâmpla după 23 septembrie 2014, când expiră contractele de management cu trei manageri: Natalia Politov-Cangaș, Corneliu Ghimpu și Ludmila Vangheli. Or, după demisia din iulie a lui Victor Domenti, banca riscă să rămână doar cu un manager, Elena Goncear, care nu va putea adopta decizii pentru că acestea trebuie să fie semnate de doi manageri.

Victor Ţurcan susține însă că după decizia instanței se poate aștepta la situația când pe 24 septembrie, Natalia Politov-Cangaș întră în bancă și dacă convoacă o ședință, contractul ei de muncă este prelungit pe un termen nelimitat.

Specialiștii susțin că acest conflict poate avea efecte negative asupra băncii, dar și a întregului sistem bancar. Or, Victoriabank este a treia ca mărime instituție financiară din țară cu active de peste 11,7 miliarde de lei.Oportunitati