Război total la Victoriabank.Toți membrii Consiliului de Administrație au fost suspendați

shadow
Luni, 15.09.2014 12:39   2781
Cei șase membrii ai Consiliului de Administrație al Victoriabank au fost suspendați din funcție în baza unei decizii a instanței de judecată.

La finele săptămânii trecute judecătoria Buiucani a emis o încheiere cu titlul executoriu, care prevede suspendarea Consiliului de Administrație al Victoraibank. Informația a fost confirmată atât de surse din cadrul băncii, cât și de reprezentanții unuia dintre acționarii băncii.

Cu detalii despre acest caz vine președintele Consiliului Victor Țurcan, care împreună cu membri acestei structuri vor susține o conferință de presă, unde va dezvălui cine stă în spatele suspendării Consiliului de Administrație Victoriabank.

În prezent din Consiliul de Administrație fac parte Victor Ţurcanu, Elena Artemenco, Igor Spoială, Nicolae Ciobanu, Ion Guțu și Aliona Timofeenco. Alte două locuri sunt vacante.

Situația din jurul Victoriabank rămâne tensionată deja de 10 luni, după ce la finele lunii noiemebrie 2013 un pachet important de acțiuni a ajuns în mâinile unui grup de firme, despre care se spune că ar fi afiliate omului de afaceri Veaceslav Platon.

Advertisement

Cu unele pauze războiul pentru controlul celei de-a treia ca mărime bancă din țară ia luat o nouă turnură la mijlocul lunii august, când președintele băncii Natalia Politov-Cangaș a fost suspendată din funcție, ca urmare a unei decizii a Consiliului de Administrație.

Mai târziu, Judecătoria sectorului Buiucani a anunțat că a decis să suspende decizia Consiliului de Administrație al Victoriabank prin care Natalia Politov-Cangaș a fost înlăturată de la conducerea băncii. Încheierea a fost emisă la 25 august curent.

Citiți și: Natalia Politov-Cangaș a fost suspendată de la conducerea Victoriabank

Instanța a hotărât ca decizia Consiliului de Administrație să fie suspendată pe perioada derulării anchetei de serviciu și până la soluționarea în fond a litigiului.

Victoriabank este a treia ca mărime bancă din Republica Moldova. Cel mai mare pachet de acțiuni este deținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu 15,06% și Alpha Bank România cu 12,5%.

Un pachet important la Victoriabank este a lui Victor Ţurcanu, actualul președinte al Consiliului de Administrare. Un pachet de circa 30% este concentrat în mânile a unui grup de cinci-șase firme, despre care se spune că ar fi afiliate afaceristului Veaceslav Platon.Oportunitati