ANCHETĂ „Matrioșcă rusească” în sistemul bancar: BEM la Unibank, Unibank la Agroindbank

shadow
Joi, 11.09.2014 08:34   2932
Unibank deține în prezent un pachet de 3,74% din capitalul Moldova Agroindbank, cea mai mare instituție financiară din țara noastră, arată rapoartele instituției.

Intenția Băncii de Economii de a cumpăra Unibank atrage o atenție mai deosebită la situația financiară și activele deținute de această instituție. Din rapoartele anuale rezultă că Unibank deținea la finele anului trecut câteva active importante, inclusiv valori mobiliare de stat emise de Ministerul Finanțelor cu o valoare nominală de peste 38 de milioane de lei.

De asemenea banca avea și participații de peste 60 de milioane de lei la două companii. Prima este o firmă practic necunoscută, Rural-Terra, activele căreia sunt estimate de bancă la 22 de milioane de lei. Firma deține însă terenul de circa 70 de ari din centrul Chișinăului pe care este amplasată clădirea sindicatelor din Moldova.

Unibank, acționar la Agroindbank

Din raport putem află și faptul că Unibank este în prezent acționară la Modova-Agroindbank și deține o cotă de 3,74% din capitalul social. Pachetul de 38.834 de acțiuni a fost cumpărat de Unibank în anul 2013 la un preț de 1.030 de lei pentru o acțiune, exact în perioada când Moldova Agroindbank a fost obiectul unui atac, în urma căruia s-a schimbat structura de acționariat, managementul și Consiliul de Administrație.

Advertisement

Anul trecut au mai avut loc și alte tranzacții de acest tip. Astfel în noiembrie 2013 unul dintre noii acționari ai Victoriabank a devenit Moldindconbank, a doua mărime bancă din țară.

Circa 8% din acțiunile Moldindconbank gajate la Victoriabank

La rândul ei Victoriabank deține din anul 2013 un pachet de 3,85% din capitalul Moldova Agroindbank. Totodată Victoriabank ar putea intra în posesia și a circa 8% din acțiunile Moldindconbank, depuse drept gaj la instituție de doi acționari, care au contractat la finele anului trecut un credit de peste 400 de milioane de lei.

Specialiștii nu exclud că și la alte bănci să nu fie aceeași situație. La finele anului trecut Qimiao Fan, directorul regional al Băncii Mondiale pentru Moldova, Belarus și Ucraina, a atenționat instituțiile statului despre lipsa transparenței tranzacțiilor de pe piața financiar-bancară. Guvernul chiar a fost nevoit să-și asume răspunderea pentru o lege ce prevede impunerea unor restricții de a pune în gaj acțiunile băncilor comerciale, fără ca să urmeze procedurile de control din partea BNM.

Experții atrag atenția asupra riscurilor unor astfel de situații. „Deținerea de către o bancă a unei cote-părți, fie ea chiar și nesemnificativă, în capitalul alte bănci concurente, nu se poate încadra într-o logică economică sănătoasă. Riscurile într-o atare situație sunt evidente“, constată Stanislav Madan, șeful Departamentului Studii și Cercetari la Business Intelligent Service.

În opinia expertului, în acest caz banca-acționar poate participa la deciziile strategice luate de banca-concurentă și poate avea acces la toate informațiile considerate confidențiale, ceea ce i-ar putea asigura un avantaj competitiv față de concurenți. „Există presupuneri rezonabile că aceste bănci ar putea acționa concertat, iar în cazul în care cota de piață a acestora este semnificativă, aceste instituții ar putea impune propriile reguli de joc“, e de părere Madan.

Citiți și: Milionarul Ilan Shor a dezvăluit pentru cine cumpără Unibank



Oportunitati