Expert: Preluarea Unibank de Banca de Economii, o tranzacție pe hârtie

shadow
Marţi, 09.09.2014 05:51   2167
Intenția Băncii de Economii de a procura 100% din capitalul social al Unibank este apreciată de experți drept una suspectă în condițiile în care instituția nu prea are resurse pentru o astfel de tranzacție

În Republica Moldova tranzacțiile de cumpărare sau fuziune dintre bănci sunt un fenomen practic inexistent. Singura tranzacție cunoscută ce a fost dusă până la capăt a avut loc încă în anul 2001, când Mobiasbancă a cumpărat acțiunile filialei din Moldova a băncii române Bankcoop.

Au mai existat proiecte de fuziune sau preluare între Fincombank și International Commercial Bank (Moldova), între Banca de Economii și Banca Municipală Chișinău, între Petrolbank (actualul Eurocreditbank) și Businessbancă, dar toate până la urmă au eșuat. Motivele au fost diverse, iar o analiză a acestora nu s-a făcut.

O tranzacție "pe hârtie"

În prezent asistăm la o nouă tentativă: de cumpărare a Unibank de către Banca de Economii (BEM). Banca Națională a anunțat că examinează cererea parvenită din partea BEM pentru procurarea cotei de 100% din capitalul social al Unibank. Tranzacția însă nu presupune fuziunea celor două bănci, se spune într-un comunicat al BNM.

Experții susțin că din puținele date privind tranzacția care se pregătește, nu este clar de unde se vor lua bani și ce se va întâmpla cu cota statului din capitalul BEM.

Advertisement

Unii specialiști sugerează că Banca de Economii (BEM) se va împrumuta pentru a procura acțiunile Unibank. Mai ales că are în spate și un gigant precum Vneshekonombank din Rusia.

"Fără informații despre negocieri și clauzele contractelor este dificil să dai aprecieri acestei operațiuni. Totuși ținând cont de modul cum s-au derulat lucrurile în ultimii ani la Banca de Economi putem bănui că mai degrabă va fi o tranzacție pe hârtie", susține Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains.

Statul va pierde din cota de 33,3%

Specialistul crede că în urma acestei tranzacții statul ar putea să piardă și cota de 33,3% din capitalul Băncii de Economii cei asigură în prezent posibilitatea de a bloca unele decizii ale conducerii instituției.

Şi Natan Garștea, director general al agenției Estimator-VM susține că nu vede cum statul va putea să-și păstreze intactă cota de 33,3% la Banca de Economii.

În același timp Garștea consideră că tranzacția nu va avea efecte semnificative asupra pieței financiare. "Chiar dacă în urma cumpărării va apărea cel mai mare grup bancar din țară, aceasta nu va duce la o schimbare radicală și nu cred că va afecta serios concurența pe piață", afirmă expertul.

În opinia lui Natan Garștea operațiunea poate dura până la un an. "Depinde de mai mulți factori, dar dacă Adunările generale ale acționarilor a celor două bănci aprobă decizia, iar Banca Națională și Consiliul Concurenței își dau acordul, apoi procesul poate dura de la șase până la nouă luni. Posibil chiar mai mult", a mai precizat expertul.

Potrivit unor surse după această tranzacție, va urma alipirea la noul grup bancar și a Băncii Sociale. De altfel despre o posibilă fuziune între cele trei bănci (BEM, Unibank și Banca Socială) se vorbește de un an și ceva.

În calitate de acționar important la BEM și Guvernul va trebui să-și dea și el acordul pentru tranzacție, dacă deja nu a și făcut-o.

Octavian Calmîc, viceministru al Economiei și membru al Consiliului de Administrație al BEM după ce ne-a spus să revenim pentru că este în ședință nu a mai răspuns la apelurile telefonice.Oportunitati