De ce exporturile regiunii separatiste au crescut cu 70%

shadow
Marţi, 19.08.2014 10:30   1350
Datele comitetului vamal al regiunii transnistrene privind comerțul exterior pe perioada ianuarie-iulie 2014 arată o creștere spectaculoasă a exporturilor și dezmint afirmațiile Tiraspolului despre blocada economică

Exportul regiunii din stânga Nistrului, în primele șapte luni ale anului, a constituit 428,4 milioane de dolari, ceea ce este cu 69,9% mai mult față de nivelul anului trecut. În aceeași perioadă importul s-a majorat cu doar 12,3%, până la 965,6 milioane de dolari.

Exportul de metale a crescut de circa 15 ori

Potrivit datelor autorității vamale din regiune, peste o treime din export a fost asigurat de metale și derivate din metal - 147,5 milioane de dolari, care s-a majorat de circa 15 ori.

Pe locul doi sunt resursele energetice - 95 milioane de dolari, în general, fiind vorba de energia electrică, livrată pe malul drept al Nistrului de CTE Moldovenească, care aparține grupului rus Inter RAO EES. Urmează produsele alimentare, încălțămintea și hainele.

 

Cea mai mare parte, circa 37%, a mărfurilor din regiune ajung pe piața moldovenească.

Advertisement

În același timp în primele șapte luni ale anului 2014 au crescut foarte rapid livrările pe piețele unor state din UE.

Astfel exporturile în România s-au majorat de cinci ori, de la 10,7 milioane de dolari la 54,6 milioane de dolari, iar cele spre Polonia au crescut de aproape 44 de ori; de la 1,2 milioane la 52,4 milioane de dolari.

Cele două state din UE practic au ajuns Rusia (care a importat mărfuri transnistrene de 62 de milioane de dolari), ca piețe de desfacere a mărfurilor produse în regiunea separatistă.

Nemulțumirea autorităților de la Tiraspol

În același timp autoritățile din stânga Nistrului susțin că în ultimele trei luni s-ar înregistra o scădere cu un procent pe lună a volumului comerțului extern al regiunii, iar drept motiv ar fi situația din Ucraina și "blocadă economică" care ar fi impusă de Chișinău.

"Dacă excludem comerțul cu metale și resurse energetice, atunci în șapte luni și prima decadă a lunii august s-a înregistrat o scădere cu 7% a comerțului", se menționează într-un comentariu al autorității vamale de la Tiraspol.

Datele comitetului vamal din regiune arată însă că această evoluție nu este o tendință și de exemplu exporturile de alte produse decât resursele energetice și metalul au crescut în primele șapte luni cu 13%. Totodată evoluțiile lunare nu arată o fluctuație semnificativă a exporturilor și importurilor din regiune.



Oportunitati