Milionarii moldoveni cu datorii la fondul de pensii

shadow
Sâmbătă, 16.08.2014 07:37   4335
La 1 august restanțele agenților economici față de bugetul asigurărilor sociale de stat erau de circa 1,04 miliarde de lei. Banii ar fi suficienți pentru a majora cu circa o sută de lei pensiile.

Printre cei mai mari restanțieri sunt companii de stat, dar și afaceri ale unor milionari.

La 1 august 2014 agenții economici din Republica Moldova aveau datorii de 1.04 miliarde de lei față de bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), în creștere cu circa 80 de milioane de lei față de aceeași perioadă a anului trecut. În condițiile în care bugetul asigurărilor sociale pentru 2014 constituie circa 12 miliarde de lei, din care peste opt miliarde de lei sunt cheltuieli pentru plata pensiilor de asigurare socială, apoi suma ar fi suficientă pentru a majora cu circa o sută de lei pensiile.

Datornici incurabili

Casa Națională a Asigurărilor Sociale (CNAS), care gestionează acest buget, a publicat o listă a celor mai mari 570 de datornici, cu restanțe ce depășesc suma de 100.000 de lei. Lista nu a suferit schimbări radicale comparativ cu cea din anul 2013, ceea ce denotă că ori firmele sunt în faliment, ori sunt niște datornici incurabili.

Lider al „clasamentului“ rămâne Colegiul național de viticutură și vinificație (CNVV), care a acumulat datorii de 24,87 milioane de lei, în creștere cu 5,5 milioane de lei. Instituția de stat se află într-o stare financiară gravă ca urmare a unui management defectuos.

Colegiul este urmat de compania Glorinal (controlată de familia Chirică), care are de achitat o restanță de 12,6 milioane de lei, cu patru milioane mai mult ca în 2013. În scurt timp însă restanța ar putea dispărea ca urmare a deciziei Guvernului de a ierta toate datoriile companiei față de buget.

Advertisement

Locul trei este ocupat de Regia Transport Electric Chișinău, care are de plătit aproape 8,9 milioane de lei, cu un milion mai mult ca în 2013. „Dacă ne-ar transfera mai mulți bani de la bugetul municipal, atunci am putea stinge o parte din datorii“, susținea anterior Gheorghe Murgoci, directorul general al RTEC.

Un alt mare datornic este fabrica de vopsele și lacuri Midgard Terra, care are de achitat circa opt milioane de lei la fondul de pensii. În top găsim numeroase gospodării agricole. De exemplu CAP Bacii din Băcioi, Chișinău, a acumulat datorii de șapte milioane de lei, cu 2,5 milioane de lei mai mult decât avea în 2013.

Nou intrată în lista neagră a datornicilor, compania de construcții Ihtionix are de plătit circa 5,4 milioane de lei. Nu rămân în urmă și alte companii de construcții precum Basconslux, Monolit, Stayer, Ecosem-Grup și LPT Construcții

În listă apar și numeroase întreprinderi și instituții de stat: de la Teatrul de Operă și Balet la spitale raioanele și zeci de întreprinderi silvicole.

Milionarii cu datorii de milioane

Apar în „lista neagră“ și companii ale unor milionari autohtoni. E cazul companiei vinicole Lion-Gri, controlată de familia Sonic, care într-un an și-a "înzecit" datoria: de la jumătate de milion de lei la cinci milioane.

Până la 2,25 de milioane de lei, adică mai mult de zece ori, a crescut și restanța companiei Magt-Vest, ce deține două fabrici de zahăr și care este controlată de afaceristul Gheorghe Magdil.

În "lista neagră" a datornicilor apar și trei firme ale familiei miliardarului Anatol Stati: Stati-Market cu 831.407 lei, Ascom-Grup cu 733.000 de lei și Vila Demetra cu 603.000 de lei. Ultima este firma ce apare ca proprietar al terenurilor și palatului familiei Stati din extravilanul comunei Trușeni.

Compania Sel și C, a liderului social-democrat Victor Şelin are de plătit o restanță de 368.000 de lei, iar firma Dufremol, controlată de milionarul Ilan Shor se "laudă" cu o datorie de circa 339.000 de lei.

Administrația Casei Naționale a Asigurărilor Sociale, susține că legislația nu oferă instituției vreo pârghie pentru a-i obliga pe contribuabili să-și achite restanțele. „Noi doar administrăm acești bani, care sunt destinați plății pensiilor, îndemnizațiilor și altor prestații sociale. De recuperarea datoriilor se ocupă Fiscul“, susține Maria Bortă, șefa CNAS.

Cei mai mari 30 de datornici la fondul de pensii

datornici milionari moldoveni

Sursa: Casa Națională de Asigurări Sociale



Oportunitati