ANCHETĂ Mafia terenurilor din Capitală II

shadow
Vineri, 08.08.2014 08:15   1986
Afacerile cu parcări în Capitala Republicii Moldova s-au transformat treptat în ultimii ani într-o schemă de acaparare a terenurilor pentru construcția de blocuri locative. Administrația din Chișinău își aduce și ea contribuția indirectă la extinderea acestora

Afacerile cu parcări în Chișinău par să fie destul de profitabile, în condițiile în care șoferii găsesc cu greu un loc de staționare, deseori fiind nevoiți să-și lase mașina în locuri interzise. Cu toate acestea, ținta unora dintre cei care inițiază un astfel de business are iz imobiliar, obținerea terenului fiind scopul și nu afacerea cu parcarea mașinelor.
Până nu demult problema parcărilor era tema favorită a edilului capitalei, Dorin Chirtoacă. Acum patru ani, autoritățile locale vorbeau cu optimism despre construcția parcărilor multietajate. Iar în aprilie 2010, Consiliul municipal a aprobat o schemă ambițioasă de amplasare, până în anul 2025, a parcărilor multietajate, documentul fiind elaborat de Institutul Municipal de Proiectări "Chișinău-Proiect".

Încă atunci unii dintre consilieri, printre care comunistul Valeri Pavlov, au declarat că terenurile destinate parcărilor auto erau utilizate contrar destinației, pe unele din ele fiind construite case particulare, oficii sau blocuri de locuit. Astăzi, arhitectul-șef al capitalei, Ion Carpov, crede că acea idee nu mai este atât de viabilă, întrucât construcția parcărilor supraetajate nu ar rezolva problema parcării automobilelor în Chișinău.

Cum funcționează schema de acaparare a terenurilor proprietate publică

Banii din taxa de parcare sunt un mărunțiș pe lângă milioanele ce se pot scoate dintr-un proiect imobiliar ridicat pe terenul parcării. Asta au urmărite, de fapt, unii oameni de afaceri, care au pus la cale scheme de ocupare a terenului pentru construcție, fără să treacă printr-o licitație.
Schema de acaparare a terenurilor, amplasate, de regulă, în zonele scumpe ale capitalei, este simplă. Un agent economic încheie un contract de arendă pentru un teren pe care indică că va amenaja un loc de parcare. Investițiile în parcări aproape că nu se fac, semn că antreprenorul nu are de gând să-și irosească banii pe un lucru care n-o să dureze. Ulterior, prin căi mai puțin legale și cu abuzuri din partea instanțelor de judecată, acesta obține autorizația de construcție și ridică pe locul parcării blocuri de locuit, oficii și alte construcții. Ilegalitățile se comit nu fără girul autorităților locale, responsabile de buna gestionare a proprietății publice.

Schema de amplasare a terenului de pe strada Bogdan Voievod

Ieri parcagiu, azi dezvoltator imobiliar

Pe 29 decembrie 2011, cu doar două zile înainte de Revelion, firma „Cand-Vas” a încheiat un contract de arendă cu autoritatea municipală pentru un teren cu suprafața de 32 de ari, de pe strada Bogdan Voievod din sectorul Râșcani al capitalei.
Aici antreprenorul a amenajat o parcare improvizată și a desfășurat până la începutul acestui an o activitate ilegală. Şoferii achitau o taxă de până la 20 de lei pe zi și 240 de lei pe lună pentru un loc de parcare, pentru care nu primeau bon fiscal. Acum doi ani, Procuratura sectorului Râșcani a efectuat controale la mai multe parcări ilegale, în urma cărora au întocmit 7 dosare penale. Parcarea de pe strada Bogdan Voievod a fost trecută, însă, cu vederea.
„Nu am fost sesizați despre vreo activitate ilegală pe strada Bogdan Voievod, de aceea, vă zic, această parcare nu a fost supusă controlului”, explică procurorul sectorului Rîșcani, Igor Popa.

În loc de parcare, blocuri cu zeci de etaje

În prezent, la această parcare, în locul autoturismelor staționează escavatoare, care în timpul zilei lucrează de zor la fundația viitorului complex locativ. Acesta va avea două blocuri cu10 etaje și un bloc cu 14 etaje și vor fi date în exploatare în primul semestru al anului 2016, atunci când expiră și contractul de arendă. Cel puțin asta anunță panoul informativ suspendat în fața viitoarei construcții.
Potrivit experților Centrului analitic independent „Expert-Grup”, după ce va fi ridicat complexul locativ, Primăria va pierde definitiv acest teren. “Acest lucru se reușește pentru că autoritatea locală nu duce evidența terenurilor care sunt arendate, care sunt vândute și nici nu are pârghiile necesare pentru a obliga pe cei care încalcă legea să nu mai facă acest lucru. Funcționarii de la primărie pot doar să constate ilegalitatea”, susține expertul economic, Tatiana Savva.
În schimb șeful Direcției Arhitectură și Urbanism, Ion Carpov, dă asigurări că firma își va onora și după anul 2016 plățile.
„Fie vor trebui să prelungească contractul de arendă sau pot să ceară privatizarea lui”, susține Carpov.

A luat un teren de milioane, cu câteva de mii de lei

Un simplu calcul arată că firma „Cand-Vas” ridică trei blocuri de locuit pe un teren pe care Primăria i l-a cedat, de fapt, cu puțin peste 80.000 de lei. Suma și așa destul de mică, va fi achitată în rate, timp de 5 ani. Firma achită pentru arenda terenului peste 16,5 mii de lei pe an. Asta deoarece, un hectar de teren în Chișinău, pentru amenajarea unei parcări, se dă în arendă cu doar 51.700 lei pe an.
Arhitectorul-șef al Capitalei nu a putut, însă, să explice cum a reușit firma „Cand-Vas” să obțină autorizația de construcție a unui imens complex locativ, pe un teren care a fost dat în arendă pentru amenajarea unei parcări. „Legea permite ridicarea construcțiilor pe terenuri arendate, iar acea zonă este R6, adică acolo se permite conform planului urbanistic ridicarea unor blocuri de până la 10 etaje”, adaugă Carpov.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Piața funciară  

Advertisement

Oportunitati