Sancțiunile ruse accelerează reorientarea economiei moldovenești spre piața UE

shadow
Marţi, 05.08.2014 09:11   1316
În primele cinci luni ale acestui an volumul exporturilor spre țările Uniunii Europene a crescut cu 22,5%, în timp ce livrările spre CSI s-au redus cu 18,8%. Aceasta denotă o reorientare a economiei Republicii Moldova spre piața UE, susțin experții Centrului Expert Grup.

Economia moldovenească prezintă semne de reorientare tot mai pronunțată spre piața UE. Astfel în primele cinci luni ale acestui an volumul exporturilor spre țările Uniunii Europene a crescut cu 22,5%, în timp ce livrările spre CSI s-au redus cu 18,8%, apreciază analiștii Centrului Expert Grup în noua ediție a publicației Realitatea Economică.

În consecință, 53,8% din exporturile Republicii Moldova s-au îndreptat spre piața comunitară și doar 31,8% spre CSI. Distribuția pe destinații de export a fost în aceeași perioadă a anului 2013 „ceva mai echilibrată”, 44,8% din mărfurile moldovenești au fost livrate spre UE și, respectiv, 39,9% spre CSI, constată experții.

"Reorientarea nu este una doar geografică, ci și după produse. Astfel, este sugestiv faptul că la circa 65% din categoriile de produse exportate de către Republica Moldova în perioada ianuarie-mai 2014 s-au înregistrat creșteri.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati