CSJ a decis: Guvernul nu a încălcat legea la concesionarea Aeroportului

shadow
Vineri, 25.07.2014 09:44   2150
Curtea Supremă de Justiție a decis pe 24 iulie să mențină hotărârile a două instanțe inferioare, care au respins cererea Confederației Naționale a Sindicatelor de contestare a concesionării Aeroportului Internațional Chișinău

Pe 1 noiembrie 2013 Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova s-a adresat cu cererea de chemare în judecată împotriva Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Economiei al Republicii Moldova, Agenției Proprietății Publice, SRL Avia Invest cu privire la contestarea actelor administrative, prin care s-a decis concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Sindicatele consideră că Aeroportul trebuie să fie al statului

Confederația și-a motivat cererea prin faptul că hotărerea din 30 mai 2013, prin care s-a decis concesionarea Aeroportului a fost adoptată de Guvernul în exercițiu, "care la acel moment avea numai drepturi de administrare a treburilor publice, cu depășirea competenței a decis concesionare pe un termen de 49 ani, a celui mai strategic obiect din domeniul transportului aerian al Republicii Moldova, ÎS Aeroportul Internațional Chișinău fiind unicul aeroport funcțional pe care îl deține Republica Moldova". Totodată sindicatele susțineau în cerere că "această hotărîre are efecte majore pe termen mediu și lung asupra politicilor economice și sociale ale viitoarelor Guverne“.

Advertisement

În plus reclamantul considera că autoritățile nu au asigurat transparența procesului decizional și participarea cetățenilor, a asociațiilor. De asemenea organizația sindicală a cerut anularea procesului procesului-verbal al ședinței Comisiei de concurs din 15 august 2013 prin care a fost declarată câștigătoare oferta depusă de compania Avia Invest și declararea nulității contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Aeroportul uiInternațional Chișinăui.

Pretenții neîntemiate

Pe 25 noiembrie 2013 Judecătoria Buiucani a respins cererea de chemare în judecată pe motiv că a fost respinsă ca neîntemiată, pentru că "actele contestate nu lezează în nici-un fel drepturile și interesele Confederației Naționale a Sindicatelor". Curtea de Apel Chișinău și apoi și Curtea Supremă de Justiție au menținut hotărârea primei instanțe respingând recursurile sindicatelor.

Reprezentanții Confederației au refuzat să spună dacă vor mai face vre-un recurs pe acest subiect.

Decizia de consecionare a Aerportului a fost contestată și de fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Reformator. Curtea Constituțională a decis însă că verificarea constituționalității hotărârii Guvernului privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău trebuie făcută de instanțele de drept comun. Ulterior cererile deputaților PLR în instanțele de drept comun au fost pasate de la o judecătoria la alta.

Pe 30 august 2013, compania Avia Invest a fost desemnată învingătoare a concursului pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Fondatorii firmei cu un capital social de 85,1 milioane de lei, erau două companii din Rusia, care s-au angajat să realizeze un plan de investiții în modernizare, estimat la 244 de milioane de euro.Oportunitati