Cine sunt cetățenii moldoveni care investesc în România

shadow
Marţi, 22.07.2014 06:10   10157
La finele lunii mai 2014, în România existau 4.319 de companii cu fondatori din Republica Moldova, ceea ce reprezintă 2,23% din totalul firmelor cu capital străin din țara vecină. Valoarea capitalului social, însă, abia dacă trece de 36 de milioane USD.

După numărul de firme fondate în România moldovenii practic îi egalează pe olandezi, care sunt cei mai mari investitori din țara vecină.

Astfel la finele lunii mai 2014, în România existau 4.319 de companii cu fondatori din Republica Moldova, ceea ce reprezintă 2,23% din totalul firmelor cu capital străin din țara vecină. Valoarea capitalului social subscris însă de abia trece de 36 de milioane de dolari, ceea ce este mai puțin de 0,1% din investițiile străine în România. Olandezii care au fondat cu 200 de firme mai mult (4.511) au subscris un capital social de peste 10,75 de miliarde de dolari în România.

Patru moldoveni în Topul Forbes România

Totuși specialiștii spun că nu trebuie să ne uităm doar la aceste cifre, pentru că mulți moldoveni au cetățenie românească și frecvent preferă să fondeze firma în baza pașaportului românesc. De exemplu anul trecut potrivit Forbes România patru oameni de afaceri originari din Republica Moldova se numărau în clasamentul celor mai bogați români. Lider este ex-premierul Ion Sturza, care, cu o avere de 110 milioane de euro, ocupă locul 27 în clasament, în creștere cu circa 20 de milioane de euro și 16 locuri față de clasamentul din 2012. Urmează familia Iavorski cu o avere de 55 de milioane de euro, Nicolae Petrov cu 9 milioane de euro și Călin Fusu cu 5 milioane de euro.

În ultimii doi-trei ani Ion Sturza a inițiat mai multe afaceri în România, de la portalul elefant.ro la parcul tehnologic Liberty Center din Cluj, cu investiții de 25 de milioane de euro. Ion Sturza a mai preluat la începutul anului 2013, prin intermediul Fondului de investiții Fribourg Investments, 49% din capitalul companiei Romaltyn Limited, care deține fabrica de exploatare minieră din Baia Mare, și va investi 20 de milioane de dolari pentru reciclarea deșeurilor miniere. Aceste investiții nu au o provenință din Republica Moldova.

Iavorski-investitorul

Spre deosebire de fostul premier, Constantin Iavorski (care în anii 1990-1991 a fost ministru în Guvernul condus de Mircea Druc) și soția sa Larisa apar ca investitori din Republica Moldova.

Advertisement

Datele din Oficiul Registrului Comerțului (ONRC) din România relevă că în luna mai 2014 firma familiei Iavorski Unicom Holding SA a realizat o investiție de 2,36 milioane de dolari în România, aceasta fiind și ce mai mare investiție moldovenească din acest an.

Unicom Holding are, în principal, activități comerciale de import de carburanți și combustibili pentru industria energetică. Din 1999 grupul a intrat pe segmentul de bunkeraj (alimentarea navelor cu combustibili), transport feroviar și auto. Din grupul Unicom Holding mai fac parte numeroase companii specializate în prestări de servicii transport feroviar de mărfuri).

Familia Iavorski mai deține în România și fabrica Unicom Wood Factory din Mureș ce produce butoaie și peleți, pe care îi exportă în mai multe state, inclusiv și în Republica Moldova. Investiția de 4,2 milioane de dolari, la fel figurează ca de proveniență moldovenească. Anul trecut Unicom Holding a înregistrat o scădere de peste 2,5 ori a cifrei de afaceri, comparativ cu 2012: de la 860 de milioane de lei românești la doar 338 de milioane de lei.

Transoil își extinde afacerea în România

După valoarea investițiilor din acest an Iavorski ar putea fi depășit de grupul Trans Oil din Moldova controlat de milionarul Vaja Jhashi. La finele lunii mai 2014 s-a anunțat că Trans Oil a va prelua firma Ultex Ţăndărei pentru 10,5 milioane euro.

Conform ofertei de achiziționare tranzacția se va efectua prin societatea Floarea International, afiliată grupului Trans Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi. Acesta deține două fabrici mari de producerea uleiului, șapte elevatoare, zeci de mii de hectare de teren agricol. Compania deține și terminalul portului localizat la Giurgiulești, singurul port internațional al Republicii Moldova.

Printre alte investiții importante din ultimii patru ani se numără preluarea Asito Capital din România de Moldasig, cea mai mare companie de asigurări de pe piața moldovenească. Tranzacția în valoare de 3,1 milioane de dolari a fost efectuată în octombrie 2011.

Tractoare și lapte

Două majorări de capital în valoare totală de 2,7 milioane de dolari au fost realizate în anii 2012-2013 de firma Master Lux (controlată de un grup de oameni de afaceri moldoveni), care a ajuns una dintre cele mai importante companii de pe piața din România, în ceea ce privește comercializarea anvelopelor, uleiurilor și tractoarelor.

O altă investiție moldovenească este fabrica de lactate Prodlacta din Brașov. Aceasta a fost preluată la începutul lunii decembrie 2012, de grupul de firme JLC din Republica Moldova, printr-o operațiune de achiziționare a jumătate din datoriile de 34,05 milioane lei românești ale întreprinderii din Brașov. Grupul JLC are afaceri de 280 milioane de euro vează în Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan, Germania și România și este controlat de omul de afaceri Vladimir Jardan, unul dintre cei mai bogați moldoveni.

Compania a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 25,6 milioane lei românești (circa 5,8 milioane euro), de circa trei ori mai mare comparativ cu valoarea raportată în anul 2012, și cu o pierdere de 11,7 milioane lei. Pentru acest an, producătorul de lactate a bugetat venituri de 61,4 milioane de lei (13,8 milioane euro).

„Principalul obiectiv urmărit în anul 2014 de către acționarul majoritar al Prodlacta va fi creșterea cifrei de afaceri, care până în anul 2015 va ajunge la 20 milioane euro. În privința vânzarilor, principalele obiective sunt: creșterea vânzărilor pe fiecare tip de client printr-o bună execuție de piață și prin implementarea unei sortimentatii adecvate, crearea unei retele proprii de distributie nationala pentru comertul traditional, efectuarea de exporturi in pietele unde JLC are deja piata de desfacere, in tarile vecine, precum si oferirea de marca proprie (ale magazinelor) pentru export si retehnologizarea societatii pentru lansarea de noi produse“, se mentionează în raportul companiei.

Printre moldovenii cu afaceri în România se numără și expremierul Vlad Filat, milionarul Nicolae Ciornîi, proprietarul vinăriei Purcari, Victor Bostan, miliardarul Anatol Stati, etc.



Oportunitati