FMI: Banca de Economii este afiliată cu alte două bănci din Moldova

shadow
Luni, 14.07.2014 16:31   1627
Experții Fondului Monetar Internațional cer autorităților de la Chișinău să monitorizeze mai strict operațiunile efectuate de Banca de Economii și două instituții bancare afiliate.

„Situația de la BEM, a patra bancă ca mărime din Moldova, și alte două bănci mijlocii considerate a fi afiliate, rămâne fragilă. Aceste trei bănci, care dețin împreună 28% din activele sistemului bancar, echivalentul a circa 20% din PIB, au expuneri interbancare mari între ele și, de asemenea, expuneri mari la mai multe bănci rusești“, se constată în raportul primei monitorizări post-program pentru Republica Moldova, realizate de experții FMI.

Autoritățile trebuie să evalueze situația creată

Specialiștii FMI recomandă ca Banca Națională a Moldovei (BNM) să mențină un nivel ridicat de control al operațiunilor BEM, și să monitorizeze zilnic evoluțiile indicatorilor de lichiditate în aceste bănci, inclusiv expunerile interbancare.

Totodată experții FMI au remarcat faptul că, în pofida diluării cotei guvernului în urma recapitalizării din august 2013, Ministerul Finanțelor trebuie să asigure o reprezentare puternică în Consiliul BEM, pentru a proteja interesul public având în vedere că Guvernul încă deține 33% din această bancă de importanță sistemică care are depozite mari din sectorul public.

Advertisement



„Autoritățile trebuie să inițieze imediat inspecții în celelalte două bănci, și, în timp util, să efectueze o evaluare a situației financiare în toate instituțiile financiare. Orice bancă identificată că încălcă cerințele de reglementare pe baza acestor studii ar trebui să prezinte rapid planuri cu termene precise pentru remedierea eventualelor deficiențe“, se menționează în raportul elaborat de specialiștii FMI.

„Este prima dată când o instituție de acest nivel menționează deschis afilierea directă dintre Banca de Economii și alte două bănci“, constată Stanislav Madan, Şeful Departamentul Studii de Piață și Cercetări la Business Intelligent Service.

Un simplu calcul al activelor deținute de băncile din Moldova relevă că o cotă de 28% dețin împreună Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Totodată datele BNM arată că la 31 mai 2014 cele trei instituții financiare dețineau împreună o cotă de 63% din toate datoriile băncilor străine față de sectorul bancar moldovenesc.

Anterior și expremierul Ion Sturza a declarat la postul de televiziune TV7 că în prezent trei grupuri de persoane controlează sistemul bancar moldovenesc. Este vorba de afaceriștii Ilan Shor și Veaceslav Platon, care controlează băncile mari și un grup de persoane din elita politică - băncile mici, a explicat ex-premierul și actualul om de afaceri, Ion Sturza în emisiunea Politica de la postul TV7. 




Teme:

Oportunitati