Linella a făcut ofertă de preluare a magazinelor Unimarket

shadow
Luni, 21.07.2014 06:07   7216
Consiliul Concurenței anunță că examinează operațiunea de concentrare economică realizată prin preluarea controlului unic de către firma „Ducates Grup“ SRL asupra ÎCS „Unimarket Discount“ SRL.

Consiliul Concurenței susține că va evalua această concentrare economică „în scopul stabilirii compatibilității cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege“.

Cea mai mare tranzacție din ultimii ani

Ar fi cea mai mare tranzacție din ultimii ani de pe piața comerțului cu amănuntul din Republica Moldova, care în anul 2013 a ajuns la o cifră de vânzări de aproape 40 de miliarde de lei.

Firma Ducates Grup, care a făcut oferta de preluare a Unimarket Discount, deține circa 51% din pachetul de acțiuni la rețeaua de magazine Linella. În plus proprietarul Ducates Grup este Tatiana Dragan, iar fiica acesteia, Daniela Dragan deține 27% din acțiunile Linella.

Astfel asistăm de fapt la o tranzacție de proporții de preluare a unei rețele de magazine de către alta. În prezent Unimarket Discount deține 33 de magazine, iar rețeaua Linella a ajuns la 23 de magazine. Companiile însă păstrează o dicreție majoră.

„Da, există o astfel de ofertă, dar despre tranzacție încă nu putem vorbi. Reveniți peste câteva săptămâni. Atunci poate vă vom putea spune mai multe“, ne-a declarat Romeo Furtună, manager pentru dezvoltare la Unimarket Discount și partener de afaceri cu proprietarii rețelei.

Şi mai puțin vorbăreț a fost Nicolae Postolache, administratorul Ducates Grup.

Advertisement

„Sunt ocupat. O să revin cu un apel și vom discuta“, ne-a spus Postolache. Am revenit de câteva ori cu apeluri telefonice, dar managerul Ducates Grup nu a mai răspuns.

Cine domină piața

Economistul Roman Chircă susține că o astfel de preluare se înscrie perfect în regulile unei economii de piață. „În principiu nu văd de ce ar trebui Consiliul Concurenței să analizeze o astfel de tranzacție. Companiile nu dețin poziții dominante pe piață și nu produc efecte contra concurenței. Doar în cazul în care s-ar atesta anumite abuzuri, ar trebui să intervină și Consiliul Concurenței“, a precizat economistul.

Dacă ținem cont de cifra de afaceri din anul 2012, cele mai mari rețele de magazine sunt Green Hills, cu venituri din vânzări de circa un miliard de lei, și „Nr. 1”, cu peste jumătate de miliard de lei.

În același timp în ultimii doi-trei ani au cunoscut o dezvoltare rapidă alte rețele, precum Unimarket și Linella.

Unimarket Discount este controlată de omul de afaceri rus Dmitri Ignatenko, și a intrat pe piața moldovenească de retail la finele anului 2010, prin deschiderea unui magazin la Ialoveni. La inaugurare a fost prezent chiar și premierul de atunci Vlad Filat, ceea ce mai rar se întâmplă. Roman Guniavîi, care se prezenta drept unul dintre proprietarii Unimarket Discount, a anunțat la inaugurare planuri de investiții de 15 milioane de euro în anii 2010-2012, în deschiderea a 40 de magazine. În prezent Guneavîi spune că nu mai are nici o legătură cu Unimarket Discount.

În schimb Linella a fost fondată încă în anul 2001, dar a evoluat lent. Abia în ultimii doi-trei ani, când afacerea a ajuns sub controlul familiei omului de afaceri Vasile Dragan, rețeaua s-a extins considerabil și a ajuns la 23 de unități comerciale.

Republica Moldova are una dintre cele mai slab dezvoltate piețe de retail din Europa Centrală și de Est, rezultat deopotrivă al puterii scăzute de cumpărare, comparativ cu țările vecine, cât și al intrării târzii pe piață a marilor lanțuri internaționale.

O piață fragmentată și slab dezvoltată

O analiză de la finele anului 2012, a companiei de cercetare de piață Market Vector din România arăta că în Republica Moldova există circa 5.000 de magazine alimentare, din care doar 189 sunt supermarketuri și hipermarketuri, iar trei sunt magazine cash&carry. Aceasta denotă fragmentare foarte mare a pieței. În ciuda unor tendințe de consolidare apărute cel puțin pe unele zone piața de retail, privită în ansamblul ei, rămâne foarte fragmentată.  Oportunitati