Impactul crizei cerealelor ucrainene: în Moldova grâul și porumbul s-au ieftinit de aproape două ori

shadow
Luni, 01.05.2023 05:58   5643
Implicațiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra pieței cerealelor din regiune și mai ales efectele actualei crize a cerealelor, cu interdicțiile impuse de câteva state la importul de produse agroalimentare din Ucraina, au fost principalele subiecte puse în discuție la EuroGrainHub Exchange & Forum de la București din 27-28 aprilie.

Din cuvântările și din informațiile din culise, rezultă că a fost un forum în mare parte organizat de ucraineni, care caută în continuare soluții pentru ca să exporte produsele agricole, în special cerealele și semințele de oleaginoase, care anterior, până la războiul pornit de Rusia, erau livrate mai mult pe mare.

Se caută o soluție comună simplă și acceptabilă a problemei

Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la general despre acest subiect, menționând în special eforturile depuse de România pentru a susține Ucraina.

La rândul său Taras Vysotsky, prim-adjunct al ministrului ucrainean pentru Politici Agricole și Alimentare, a apreciat cooperarea cu România, afirmând că majoritatea mărfurilor agricole ucrainene sunt în tranzit prin România.

„Această cale este foarte importantă pentru fermierii ucraineni. Iar tranzitul se referă nu numai la cereale, ci și la produse procesate, precum biocombustibilii, floarea soarelui și uleiul de soia”, a declarat Taras Vysotsky.

Totodată, oficialul ucrainean a subliniat că trebuie identificată o soluție comună – simplă și acceptabilă pentru toate regulile de export de produse agricole ucrainene.

„Nu există altă cale, oricât de mult ne-am dori, căci inamicul folosește orice ocazie împotriva noastră. Rusia creează probleme nu doar pentru noi, ci și pentru vecinii noștri și le puteți simți și singuri. Prin urmare, sunt sigur că ne înțelegeți ca nimeni alții”, a spus prim-viceministrul ucrainean.

Şi vicepremierul moldovean, Vladimir Bolea, a vorbit despre impactul războiului din Ucraina asupra sectorului agricol, dar și suportul pe care l-a acordat Republica Moldova în susținerea refugiaților ucraineni și tranzitul cerealelor ucrainene.

„Oficialul a reliefat importanța cooperării internaționale în contextul actualei crize, reiterând angajamentul Republicii Moldova de a coordona eforturile întru depășirea crizei de pe piața agricolă. Totodată, a solicitat ajutorul UE pentru a sprijini activitățile de stabilizare a prețurilor și a piețelor agricole”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

Totodată el a menționat situația vulnerabilă din agricultura Republicii Moldova în contextual actual, fiind o țară agrară cu o pondere importantă a agriculturii în PIB (circa 8% în 2022). Or, aflată alături de focarul de război, Moldova este una din primele țări, care suportă consecințele acestuia.

Cerealele din Ucraina au prevenit criza alimentară globală

Expertul Iurie Rija, care a participat la acest forum din București, a explicat în detaliu efectele afluxului de cereale și oleaginoase din Ucraina asupra sectorului agrar din Moldova.

„În 2022, producția de cereale din Ucraina a totalizat 53,1 milioane tone, dintre care, la situația din 28 aprilie 2023, circa 29 milioane tone au fost evacuate prin coridorul de cereale cu cele peste 920 de nave.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati