Cât plătește Moldova pentru stocarea gazelor: În Ucraina este cel mai ieftin

shadow
Joi, 06.04.2023 12:27   2395
De un an și ceva, și Republica Moldova se numără printre țările care folosesc posibilitatea de a stoca o cantitate de gaze naturale achiziționate în străinătate.

UPDATE 13.45 Stocarea este necesară pentru a asigura securitatea aprovizionării țării cu resurse energetice, potrivit operatorului sistemului de transport Moldovatransgaz, controlat de Gazprom, prin Moldovagaz. Acest lucru este prevăzut și de Directiva Consiliului Europei 2004/67/CE, introdusă în Legea Republicii Moldova nr.108 privind gazele naturale.

Ce volum de gaze trebuie să avem în stocuri

Potrivit Moldovatransgaz, în urma calculelor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a determinat că volumul minim al rezervelor este de 22,8 milioane metri cubi și acest lucru este stabilit de Guvern, iar responsabilitatea stocării este atribuită SA Energocom.

Volumul rezervelor obligatorii ar urma să fie de două ori mai mare deja în acest an, prevede un proiect de hotărâre.

Așa cum Republica Moldova nu dispune de depozite subterane proprii de gaze naturale, care să permită acumularea rezervelor determinate de legislație, este necesar să fie contractate depozitele subterane din străinătate.

Pe baza prețului de depozitare, a locației regionale a depozitelor și a capacității acestora, cele mai convenabile depozite subterane pentru țara noastră se află în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ucraina, explică Moldovatransgaz.

Astfel că, pe lângă prețul de achiziție, costul final al gazelor pentru Moldova include și cele de stocare, injectare în depozit și retragere din acesta, transportul până la granița cu Moldova.

„Suma finală este decisivă în determinarea comerciantului (vânzător/intermediar) și a locului de depozitare a gazelor”, precizează compania.

Advertisement

Cine oferă cele mai mici tarife

Potrivit Moldovatransgaz, pentru Moldova cea mai profitabilă este stocarea și transportul gazelor naturale în Ucraina. Astfel, prețul final pe țări este următorul:

  • Ucraina (503,62 – 531,9 lei pentru o mie de metri cubi pe zi);
  • Bulgaria (1.268,89 – 1.782,11 lei pentru o mie de metri cubi pe zi);
  • România (1.472,25 – 1.763,34 lei pentru o mie de metri cubi pe zi);
  • Slovacia (1.647,37 lei pentru o mie de metri cubi pe zi);
  • Polonia (2.458,64 lei pentru o mie de metri cubi pe zi).

Compania precizează că prețurile sunt aproximative și pot varia ușor din cauza fluctuațiilor cursului de schimb valutar.

Pe de altă parte, tarifele sunt foarte mari și ajung să reprezinte și peste 10% din prețul final al metanului.

Chiar Moldovatransgaz menționa că ele „nu includ taxa pe valoarea adăugată, coeficienții de depozitare, injectare și retragere a gazelor, servicii de transport depozit, încărcare în și din depozit”.

Ulterior, reporterul Mold-Street.com a reușit să vorbească cu Iurie Dolghier, directorul Moldovatransgaz, care după o reverificare a precizat că în textul notei informative s-a strecurat o greșeală și din fragmentul „nu includ taxa pe valoarea adăugată, coeficienții de depozitare, injectare și retragere a gazelor, servicii de transport depozit, încărcare în și din depozit”, trebuie exclus cuvântul "nu".

De notat că anul trecut Ucraina a majorat de 2,1 ori tarifele pentru păstrarea gazelor în depozitele subterane până la 0,4 hrivne pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA), ceea ce este aproximativ 0,2 lei pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA).

Tot atunci tariful pentru injecția de gaz a fost majorat de 2,2 ori sau cu 133,36 hrivne pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA) la 243,52 hrivne pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA).

De asemenea, autoritățile de reglementare din Ucraina au majorat de 4 ori tariful pentru retragerea gazelor sau cu 189,62 hrivne pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA), până la 253,03 hrivne pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA).

De ce e nevoie să avem stocuri

Întreprinderea mai susține că utilizarea rezervelor de stocare subterană a metanului permite:

- depozitarea surplusurilor de gaze achiziționate în perioada de scădere a cererii pentru acesta în țară, cu posibilitatea retragerii acestora în momentul creșterii cererii;

- mentinerea rezervelor obligatorii de gaze naturale, în conformitate cu reglementările;

- achiziționarea rezervelor de gaze în perioadele în care prețul de piață al gazelor scade;

- asigurarea securității aprovizionării cu gaze în situații neprevăzute (de exemplu, perioada toamnă-iarnă 2022-2023).

Moldovatransgaz mai susține că asigură transportul neîntrerupt al gazelor naturale, inclusiv în scopul depozitării acestuia în depozite subterane din Ucraina și România.



Oportunitati