Cine au fost în 2022 principalii cumpărători ai cerealelor și oleaginoaselor din Moldova

shadow
Miercuri, 08.02.2023 08:23   2995
În pofida războiului din Ucraina și a unei recolte de 2-3 ori mai mici a principalelor culturi agricole, producătorii și traderii din Moldova au reușit anul trecut să exporte circa 2,2 milioane tone de cereale și oleaginoase în valoare de peste 16 miliarde de lei. Expertul Iurie Rija susține că, deși aparent e un rezultat bun, în realitate circa 77% din exporturi au fost cereale din recolta anului 2021.

Date vamale, analizate de Mold-Street.com, arată că exporturile au fost efectuate în aproape 60 de state ale lumii, dar acestea sunt concentrate în câteva țări.

Principalele piețe de desfacere – România și Turcia

Principala piață de desfacere pentru cerealele și oleaginoasele din Republica Moldova a fost România, cu o cotă de 45% după volumul exportat și de circa 47% după valoare. România este urmată de Turcia, cu o cotă de aproximativ 25%.

Citiți și:

Cine controlează piața uleiului și a semințelor de floarea soarelui

Împreună, cele două state au o cotă de 70% din importul de cereale și oleaginoase din Republica Moldova. La distanță mare cu cote de aproximativ 5% se află Bulgaria și Elveția, urmate de Marea Britanie – cu 4%, iar Italia, Cipru și Grecia au câte circa 3%.

Principalele materii prime: porumbul și floarea soarelui

Datele statistice analizate de Mold-Street.com relevă că principala cereală exportată de Moldova a rămas porumbul, cu un volum de circa 1,3 milioane tone, adică 58,7% din total, urmată la mare distanță de semințele de floarea soarelui – circa 490.000 tone, grâu – aproximativ 291.000 tone, rapiță – 78.000 tone și orz – 35.600 tone.

După valoarea exporturilor, domină semințele de floarea soarelui, apropiindu-se de nivelul de 7 miliarde lei în 2022, prețul mediu de export fiind de 14,3 lei pentru un kilogram. Valoarea porumbului exportat a constituit circa 6,78 miliarde de lei, iar prețul fiind de 5,2 lei pentru un kilogram.

Cele două materii prime au avut o cotă totală de 81% după cantitate și de 86% după valoarea exporturilor.

În cazul grâului, datele arată că exporturile au constituit circa 1,57 miliarde lei, la un cost mediu de aproximativ 5,4 lei pentru un kilogram.

Amintim că anul trecut, timp de patru luni (martie-iunie), nu au fost efectuate exporturi de grâu, ca urmare a interdicției impuse de Comisia pentru Situații Excepționale.

În aceeași perioadă, valoarea rapiței exportate a fost de circa 955 milioane lei, iar prețul – de 12,2 lei pentru un kilogram.

Datele relevă că în cazul semințelor de floarea soarelui principalele piețe de desfacere au fost România – cu o cotă 46%, Turcia – cu 21,5% și Bulgaria – cu 21%. Porumbul a ajuns în special pe piața României – 38,9%, Turciei – 26,8%, Elveției – 6,8%, Marii Britanii – 5,6% și a Italiei – 5,5%.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati