Au mai rămas 127 de OCN-uri: ele vor fi administrate după un Regulament-model de bune practici

shadow
Vineri, 20.01.2023 08:52   872
Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat, în cadrul ședinței din 17 ianuarie 2023, Regulamentul-model privind cadrul de administrare a activității organizației de creditare nebancară (OCN).

Potrivit CNPF, prin elaborarea unui Regulament model de bune practici relevante domeniului de activitate a OCN-urilor și identificarea așteptărilor și a standardelor comune, instituția dorește să sprijine acest sector în efortul de a face față provocărilor generate de accesul calitativ la finanțare, menținerea și creșterea calității serviciilor și evoluția către sustenabilitate.

„Regulamentul a fost conceput cu titlu de recomandare, pentru a fi un instrument util consiliilor de administrație ale OCN-urilor, părților interesate și managerilor, în vederea îmbunătățirii funcționării sectorului. Regulamentul-model pune la dispoziție un set de standarde în ceea ce privește managementul, guvernanța, gestionarea riscului, raportarea și alte relații specifice OCN-urilor”, susține CNPF.

Advertisement

Acesta include un șir de recomandări pentru OCN-uri, precum:

  • guvernanța. Această secțiune cuprinde standardele pentru management și pentru consiliul de administrație (va avea un număr minim de membri), independența și atribuțiile sale;
  • cadrul organizatoric – guvernanță internă, conduită în afaceri, părți afiliate, conflicte de interese;
  • sistemul de control intern ajustat la dimensiunea organizației care raportează direct consiliului de administrație;
  • auditul intern independent de management;
  • cadrul de gestionare a riscurilor. Această secțiune detaliază abordări și proceduri comune de gestionare a riscurilor, de identificare, evaluare și ierarhizare a riscurilor, stabilește persoana responsabilă pentru gestionarea riscurilor, care este independentă de management.

Regulamentul-model ar urma să contribuie la diseminarea bunelor practici și la perfecționarea guvernanței și a managementului judicios în sectorul de creditare nebancară. Documentul a fost elaborat în baza recomandărilor formulate de către experții Băncii Naționale a României în cadrul proiectului TWINNING „Consolidarea supravegherii, guvernării corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”.

Datele CNPF arată că, în prezent, în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate sunt înregistrate 127 OCN-uri cu dreptul de a desfășura activitate de creditare nebancară. Astfel în anul 2022 numărul acestora s-a redus cu 16 unități.



Oportunitati