Doi ani în urmă intra pe piața Moldovei, iar acum este în prag de incapacitate de plată

shadow
Miercuri, 28.09.2022 09:52   1063
Doi ani în urmă, Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica (48,8% este deținut de statul român), deschidea o reprezentanță la Chișinău ca prim pas de intrare pe piața Republicii Moldova, iar acum este în prag de incapacitate de plată.

Cu un portofoliu de circa 3,8 milioane de clienți, majoritatea casnici, Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica din România, listat din 2014 la Bursa de la București, a fost săptămâna trecută la un pas de intrarea în incapacitate de plată, spun surse din piață, citate de zf.ro.

Salvată de banii virați în avans

Potrivit Ziarului Financiar, în ultima lună acțiunile Electrica au scăzut accelerat, respectiv 25% pe o bursă în scădere cu 12% prin prisma indicelui principal BET. Electrica a ajuns la o valoare de piață de circa 2,2 miliarde lei românești (circa 450 milioane euro).

Spre comparație, în urma ofertei de listare de 1,95 miliarde lei românești din 2014, Electrica ajungea la bursa de la București ca o companie de 3,8 miliarde lei românești (circa 800 milioane euro). De la începutul lui 2022 acțiunile grupului au pierdut 36% din valoare.

Advertisement

„În ultima clipă, statul a virat niște bani în avans, bani pe care oricum trebuia să îi dea, dar s-a grăbit un pic și astfel a fost evitată situația. Traderii de la care Electrica Furnizare își făcea achizițiile sau Transelectrica erau cu hârtiile pe masă”, spun surse din piață citate de ZF.

Prăbușirea unui jucător de talia Electrica Furnizare este unul dintre cele mai negre scenarii care poate avea loc pe piața energiei din România, furnizorul fiind cel care asigură de fapt circuitul banilor din toată piața. Dacă firmele de furnizare nu au bani, producătorii mai departe nu sunt plătiți, iar consumatorii riscă să rămână fără energie, constată publicația financiară.

A vrut să cumpere rețelele grupului Gas Natural Fenosa

În decembrie 2020, Electrica Furnizare, filială a Grupului Electrica din România anunța că deschide o sucursală la Chișinău. Electrica făcea astfel primul pas spre intrarea pe piața din Republica Moldova, după ce anterior au mai fost astfel de tentative. De exemplu, în 2018-2019 s-a vehiculat că a dorit să cumpere activele grupului Gas Natural Fenosa, deținute în acea perioadă de gigantul spaniol Naturgy.

Spaniolii au preferat să bată palma cu cehii de la Emma Capital, care au preluat activele printr-un vehicul investițional din Cipru.



Oportunitati