Cât de mult s-au redus tarifele la serviciile de roaming între Republica Moldova și România

shadow
Luni, 11.07.2022 08:17   8125
De patru luni tarifele pentru serviciile de roaming și apeluri telefonice dintre Republica Moldova și România au fost reduse semnificativ, datorită Acordului privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state, semnat pe 11 februarie 2022 de Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova.

Acordul interguvernamental a fost semnat după îndelungi și consistente negocieri tehnice între autoritățile de reglementare din cele două state și a intrat în vigoare la 25 martie 2022, iar scopul lui a fost de a încuraja comunicarea dintre utilizatorii serviciilor de comunicații electronice din cele două state.

Cost de 2-4 ori mai mic la roamingul de date pentru utilizatorii din Republica Moldova

Punerea în aplicare a Acordului este realizată pentru partea română cu sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), iar pentru Republica Moldova – cu sprijinul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Cele două instituții au întocmit un prim raport, care surprinde cele mai importante evoluții înregistrate în cuprinsul perioadei care a început de la intrarea în vigoare a Acordului și până la data raportului, într-o structură funcțională care pornește de la evoluțiile înregistrate la nivelul autorităților de reglementare și terminând cu efectele în tarifele din ofertele la utilizatori.

Advertisement

Astfel, la nivel cu ridicata, primele efecte observate ale Acordului constau în noi condiții tarifare pentru realizarea interconectării și a schimburilor de trafic.

„La nivel cu amănuntul, au fost observate reduceri tarifare pentru roaming, în ambele state. În România, Orange și Vodafone au redus tarifele standard pentru servicii în roaming. De asemenea, Orange România a lansat extra-opțiuni în roaming, care permit consumul de date la prețuri de 10 ori mai mici (față de iunie 2021).

Pe de altă parte, Digi menține cel mai mic tarif standard din piață pentru internet în roaming în Republica Moldova”, potrivit raportului.

Roaming ca acasă

În Republica Moldova, Orange și Moldcell au introdus, pentru abonații nou conectați posibilitatea consumului serviciilor naționale în timpul aflării în roaming în România, la condiții apropiate de cele ale conceptului RLAH (roaming ca acasă) european, deși cu mici diferențe față de acestea.

Toți trei operatorii din Republica Moldova au redus tarifele lor standard pentru roaming în România, la abonamente și cartele, până la nivelul tarifelor naționale standard aplicate extra-pachet abonamentelor și cartelelor.

De asemenea, toți trei operatorii din Republica Moldova oferă utilizatorilor posibilitatea activării de extra-opțiuni dedicate pentru servicii de roaming în România, cu avantaje tarifare suplimentare față de tarifele standard pentru roaming.

În special, se remarcă evoluția costului mediu al utilizatorului pentru consum de date în roaming pe bază de opțiuni. Astfel, aceste costuri au scăzut pentru utilizatorii din Republica Moldova între 2 și 4 ori, se precizează în raport.

Prețurile apelurilor internaționale din România către Republica Moldova sunt în continuare mari

Potrivit raportului, prețurile apelurilor internaționale din România către Republica Moldova sunt în continuare mari și au rămas nemodificate, în ofertele Telekom, Orange și Digi.

La fel și prețurile apelurilor internaționale din Republica Moldova către România sunt, în continuare, mari și au rămas nemodificate în ofertele Orange Moldova, Moldtelecom și Moldcell.

Cele două autorități de reglementare susțin că vor continua monitorizarea și raportarea evoluțiilor și efectelor Acordului dintre cele două guverne.



Oportunitati