Prețul gazelor se apropie de 2.000 de dolari, iar cel al energiei a ajuns la 400 euro

shadow
Miercuri, 06.07.2022 07:40   971
Continuă turbulențele pe piețele globale, unde petrolul Brent a pierdut ieri aproape 10% din valoare, în timp ce gazul a urcat cu 8%, până la 175 de euro pe MW (peste 1.800 de euro pentru o mie de metri cubi), cel mai ridicat nivel de la începutul lunii martie și de 5 ori mai mare decât cel de acum un an.

Astfel, prețul petrolului a coborât la aproape 102 dolari pentru un baril, factorul decisiv fiind faptul că economiile europene ar putea intra într-o recesiune în trimestrul III al anului 2022, adică mai degrabă decât se estima anterior (trimestrul IV).

Norvegia pierde peste 10% din producția de petrol și gaze

Curios este că petroul se ieftinește în condițiile în care oferta de petrol degradează, atât ca urmare a războiului din Libia, cât și a grevei din Norvegia care a afectat atât extracția de petrol, cât și cea de gaze.

În plus se estimează că cea mai mare companie petrolieră din lume, Saudi Aramco, nu va putea crește producția din august.

În cazul gazelor, la reducerile de livrări din Rusia s-a adăugat greva din Norvegia a lucrătorilor platformelor offshore, care va paraliza treptat aproximativ 10% din producția de petrol și gaze a Norvegiei, după ce rundele anterioare de negocieri nu au reușit să facă progrese în ceea ce privește cererile salariale.

Advertisement

Sindicatele amenință cu mai multe acțiuni de perturbare în zilele următoare, ceea ce, conform avertismentelor Asociației Norvegiene pentru Petrol și Gaze, ar putea reduce exporturile zilnice de gaze ale țării cu 13%.

Această întrerupere survine într-un moment în care Europa a apelat la Norvegia, în mod tradițional al doilea mare furnizor de gaze, pentru a acoperi golul lăsat după ce Moscova a redus fluxurile după invazia sa în Ucraina la începutul acestui an.

În ultimii ani, Norvegia a furnizat între 20 și 25% din cererea de gaze din Europa, inclusiv Marea Britanie, potrivit Norwegian Petroleum.

În plus, compania națională de petrol și gaze din Algeria Sonatrach a confirmat că va încerca să revizuiască formulele de preț al gazelor cu toți clienții săi, îndepărtându-se de cotația petrolului, ceea ce semnifică că principalii clienți din Europa (Spania și Italia) vor trebui să achite un preț mai mare.

Prețul energiei electrice a ajuns la 400 euro pentru un MW

Concomitent, au crescut și prețurile la energia electrică. Astfel, prețurile pentru ziua următoare în Italia și Franța au crescut peste 400 euro per MW.

Performanța hidroelectrică slabă a agravat, de asemenea, situația. Platts a estimat o pierdere de 6 GW în Europa, în timp ce centralele nucleare continuă să fie afectate de grevele și întreruperile franceze recurente, precum și de dezafectarea producției în Germania.

În aceste condiții, guvernul german a reînnoit legislația care ar permite Berlinului să ofere firmelor pachete de salvare modelate după ameliorarea pandemiei pentru compania aeriană Lufthansa.

Totodată, analiștii băncii americane de investiții JP Morgan își mențin avertismentul că, în cazul în care se introduce un plafon de preț pentru țițeiul rusesc, reducerea ulterioară (deliberată) a producției de petrol ar putea duce la o triplare a prețului petrolului la 380 de dolari pe baril, un nivel apocaliptic.



Oportunitati