Procuratura se laudă că a pus sechestru pe 268 milioane lei, plătiți de stat acționarilor la 2 bănci

shadow
Marţi, 28.06.2022 12:12   1106
Procuratura Anticorupție anunță ca pe 24 iunie 2022, urmare a admiterii demersurilor procurorilor, cu autorizarea instanței judecătorești s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de circa 268,05 milioane lei, deținute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către învinuitul Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”.

Procuratura precizează că punerea sub sechestru a mijloacelor bănești enunțate a fost realizată cu concursul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție. Ultima a anunțat pe 27 iunie despre acest sechestru fără a menționa despre cine este vorba.

Au arestat banii plătiți de stat

Veaceslav Platon a precizat, pentru Mold-Street.com, că aceste resurse financiare aparțin unor foști acționari de la două cele mai mari bănci din Moldova. E vorba de acțiuni ce au fost arestate și apoi cumpărate de stat, ca apoi să fie vândute noilor acționari. Banii încasați din vânzarea acțiunilor urmau să ajungă la foștii acționari.

„Ei pun arest după arest și apoi raportează despre succesul lor extraordinar, și așa de mai multe ori, ca într-un cerc. Va veni timpul când procurorii vor trebui să răspundă în fața legii pentru fiecare bucată de hârtie emisă”, a declarat Platon.

Au fost spălate 22 miliarde de dolari

Procurorii anticorupție au constatat că, „în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state”.

Procuratura mai menționează că „această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor”, realizată prin sistemului bancar și judiciar din Moldova, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Rusia și Letonia și în cadrul căreia a fost „realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă”, în sumă totală de circa 22 miliarde de dolari.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati