Guvernatorul BNM, Octavian Armașu: prețurile vor continua să crească

shadow
Vineri, 13.05.2022 11:38   1453
Inflația în Republica Moldova a atins nivelul de 27,1% la finele lunii aprilie, dar punctul de vârf va fi atins în trimestrul III, când poate trece de 31%. Pentru anul 2022 inflația medie este estimată de 27,3%, iar pentru 2023 – 16,5%.

Datele au fost prezentate de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, la prezentarea raportului II asupra inflației. Potrivit guvernatorului, valul de scumpiri internaționale la produse energetice și la cele alimentare au un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova.

Printre cauzele care a dus la creșterea semnificativă a inflației se numără ponderea mare a produselor alimentare în coșul minim de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibrul în economie, care se trage din trecut sub formă de tarife la servicii neajustate la timp.

„Toate economiile se confruntă acum cu o inflație în creștere, ca urmare a crizei pandemice si a războiului din Ucraina.

Advertisement

Inflația crește chiar și în economiile avansate. BNM urmărește să atenueze șocurile inflaționiste”, a spus Armașu.

Potrivit guvernatorului, în continuare se menține o doză mare de incertitudine, din cauza războiului din Ucraina și a unor noi posibile ajustări de tarife la resurse energetice.

„Inflația este în creștere și va fi mai înaltă și mai persistentă și necesită aplicarea unor măsuri de politică monetară restrictivă, care va permite crearea condițiilor pentru revenirea la echilibrul și creșterea economică la nivelul potențial, dar și asigurarea stabilității monedei naționale”, a mai punctat guvernatorul BNM.

Potrivit datelor prezentate de BNM, cel mai mult s-au majorat prețurile la combustibil și produsele alimentare. Astfel, prețurile medii de consum în ultimele 12 luni au crescut cu 27%, inclusiv la produse alimentare – cu 30%, mărfuri nealimentare – cu 19,13% și servicii prestate populației – cu 34,40%.

De la începutul acestui an, prețurile au crescut cu 15,22%, inclusiv la produse alimentare – cu 17,86%, mărfuri nealimentare – cu 9,54% și servicii prestate populației – cu aproape 20%.



Oportunitati