Startul construcției terminalului LNG de la Alexandroupolis, care ar putea livra gaze și în Moldova

shadow
Vineri, 06.05.2022 05:52   1242
După mai mulți ani de amânări, pe 3 mai, a fost dat startul lucrărilor la o instalație de înmagazinare a gazului natural lichefiat (LNG-GNL) în portul Alexandroupolis, Grecia – proiect eleno-bulgar, la care se vor alătura Serbia și Macedonia de Nord, iar în perspectivă – România, Moldova și Ucraina.

Startul lucrărilor a fost dat de premierul Kyriakos Mitsotakis, în prezența liderilor celor trei țări partenere și a președintelui Consiliului Europei, Charles Michel (a doua zi a fost la Chișinău), care prin prezența la Alexandroupolis a dat un semnal de sprijin al Uniunii Europene față de un proiect crucial pentru Balcani.

Unitate față de „șantajul energetic” al Rusiei

Cei doi politicieni au subliniat necesitatea ca Europa să demonstreze unitate față de „șantajul energetic” al Rusiei și să devină independentă față de achizițiile dintr-o țară care, potrivit lui Michel, a devenit „o mașină de război”.

La inaugurarea lucrărilor, Michel a subliniat că astfel de proiecte reliefează cât este de important „să devenim stăpânii propriului destin”. Instalația de la Alexandroupolis este „o inițiativă de importanță geostrategică”, care demonstrează direcția spre care trebuie să se îndrepte Europa – „să ne diversificăm sursele energetice și să devenim independenți față de gazul rusesc”, a spus Michel, care a dat asigurări că noul viitor comun se va construi prin „cooperare cu prietenii noștri din Balcani”.

Avizul pentru construirea unității flotante de stocare și regazificare (FRSU) a fost dat oficial de premierul grec Kyriakos Mitsotakis și omologul său bulgar Kiril Petkov, la o ceremonie la care au participat președintele Consiliului European Charles Michel, președintele Serbiei Aleksandar Vucic și prim-ministrul Macedoniei de Nord Dimitar Kovacevski.

Mitstotakis a subliniat că noua instalație marchează „simpatia Balcanilor și unitatea lor europeană”. „Peninsula noastră”, a spus el, „poate avea propriul loc în tranziția energetică a întregului nostru continent, construind colaborări fructuoase”.

„Cu acest proiect atât de important, în curând, vom putea înlocui gazele naturale din surse rusești.

Advertisement

Şantajul recent al Moscovei face ca această cooperare nu doar să fie necesară, ci și urgentă”, a punctat prim ministrul elen.

Terminalul GNL ar putea asigura cu gaze Republica Moldova și Ucraina

Operatorul proiectului inițiat, încă de 5-6 ani în urmă, este compania elenă Gastrade, iar inițial la el își anunțase participarea și România, prin compania Romgaz, dar apoi s-a retras.

Gastrade a anunțat că terminalul GNL de lângă Alexandroupolis urmează să înceapă să furnizeze gaze către țările vecine din Europa de Sud-Est până la sfârșitul lunii 2023.

Cu o investiție totală de circa 400 milioane de euro, capacitatea de înmagazinare a gazului natural lichefiat va fi de 153.500 metri cubi de GNL și se estimează că va putea să regazeifice circa 5,5 miliarde metri cubi de metan pe an.

Gastrade intenționează, de asemenea, să dezvolte un al doilea terminal GNL în largul Alexandroupolis, Thrace Independent Natural Gas System (Thrace INGS), în Marea Traciei, în partea cea mai de nord a Mării Egee.

A doua unitate flotantă de stocare și regazificare (FSRU) ar putea extinde furnizarea de GNL în Republica Moldova și Ucraina, susține conducerea Gastrade.

În plus, va putea să se conecteze la Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), ale cărui lucrări vor fi finalizate în câteva luni, și la Gazoductul Trans Adriatic (TAP), care va duce gaze din Azerbaidjan spre Italia și care a început să funcționeze recent.

„Alexandroupolis este poarta de acces, iar Bulgaria este veriga de legătură a lanțului de aprovizionare pe care acest proiect vine să-l furnizeze, în drum spre Serbia și România. Al doilea FSRU, care a fost licențiat de către Autoritatea de Reglementare pentru Energie (RAE) joia trecută, permite extinderea în continuare a acestui lanț în Moldova și Ucraina. Prin aceste două proiecte, contribuim la crearea unui adevărat hub regional energetic în regiune care va consolida economia, securitatea și cooperarea”, a declarat vicepreședintele și CEO Gastrade, Konstantinos Sifnaios.

Sud-estul Europei (SEE) consumă între 10 și 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care circa 50% provin din Rusia. Terminalele de import de GNL sunt văzute ca un mijloc crucial de a garanta alimentări alternative de gaz către SEE din SUA, Qatar, Egipt și din alte părți, sporind securitatea energetică a regiunii și independența față de gazul rusesc, într-un moment în care trei țări UE, inclusiv Bulgaria, au fost tăiate de la aprovizionarea cu gaze de către Gazprom.

Ce este Gazul Natural Lichefiat

Gazul natural lichefiat este, de fapt, gaz natural adus în stare lichidă printr-un sistem de răcire la temperaturi extreme. Prin lichefiere, gazul natural își comprimă volumul de 600 de ori și face posibilă transportarea sa, mai ales pe apă, în containere speciale.

La finalul lui 2020, flota mondială de vapoare transportatoare de LNG număra nu mai puțin de 642 de vase, cu capacități între 1.000 și 270.000 de metri cubi de LNG. Cele mai mari tancuri LNG pot transporta 270.000 de metri cubi de gaz lichefiat, dar cele mai multe și mai eficiente dintre vasele folosite în acest moment transportă 150.000 de metri cubi de LNG.

Ajuns la un terminal, LNG-ul este descărcat din tanc în depozite (de obicei submarine). Din aceste depozite, LNG-ul este pompat în stațiile de regazeificare, unde volumul său crește de 600 de ori și este fie depozitat așa, fie este pompat mai departe, sub presiune, în conducte.

Astfel, conținutul unui tanc LNG de 150.000 de metri cubi se transformă în 90 de milioane de metri cubi de gaz natural, care este pompat prin conducte. La un import anual de circa 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană ar avea nevoie de 30 de tancuri LNG a câte 150.000 de metri cubi pentru a-și acoperi nevoile.



Oportunitati