Andrei Spînu: Dacă Gazprom reziliază contractul, fără gaze rămâne și regiunea separatistă

shadow
Miercuri, 20.04.2022 11:12   811
Gazprom nu a oferit niciun răspuns autorităților de la Chișinău, astfel livrările de gaze naturale din 1 mai sunt sub semnul întrebării, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, într-o conferință de presă.

„După mai multe scrisori trimise de către Moldovagaz și minister ... nu avem niciun răspuns până la acest moment. Până la 1 mai ar fi trebuit clarificate volumul datoriei și modalitatea de plată. Indiferent de răspunsul Gazprom, ne-am pregătit pentru orice scenariu”, a declarat vicepremierul.

El a precizat că, pentru luna mai, Republica Moldova are 24 de milioane de metri cubi de gaz, stocate în sistemul de transport intern și cel al României.

„Necesarul estimat este 45 de milioane de metri cubi de gaz. Facem economii, Termoelectrica lucrează pe păcură, astfel necesarul de gaz scade la 32 de milioane de metri cubi”, a precizat Spînu.

Potrivit lui, pentru luna mai practic este asigurat 75% din necesarul de gaze, iar restul urmează a fi cumpărat și asigurat de către Energocom, care a anunțat o licitație, la care și-ar fi anunțat internția șapte companii din România, Polonia și Olanda, unele dintre care au livrat gaze în octombrie 2021.

Advertisement

Totodată, el a menționat că dacă Gazprom va rupe contractul, apoi fără gaze va rămâne și regiunea transnistreană, inclusiv Centrala termoelectrică moldovenească de la Cuciurgtan (Moldgres).

În acest caz, autoritățile caută furnizori de energie din Ucraina, unde prețul oscilează între 63 și 75 de dolari pentru un MW.

Potrivit lui Spînu, au existat discuții și cu administrația centralei Moldgres, care ar fi gata să livreze energie electrică la un preț de 76 de dolari pentru un MW, adică cu peste 40% mai scump decât în prezent.

Totodată, ministrul a spus că Moldgres poate asigura doar 70% din necesar. În consecință vor fi necesare achiziții din Ucraina. Din România, însă, este prea scump, în condițiile în care prețul este de circa 240 de euro pentru un MW, adică de patru ori mai mult decât propun ucrainenii sau Moldgres.

„Libertatea și independența energetică ne costă, iar după începerea războiului din Ucraina nu avem altă cale decât să plătim acest cost al independenței”, a mai spus Andrei Spînu.



Oportunitati