În lista produselor social importante pot ajunge peștele roșu, pastele bio și carnea de prepeliță

shadow
Marţi, 26.04.2022 06:00   1453
Lista produselor social importante, pentru care este limitat adaosul comercial, va fi extinsă, prin includerea unui șir de produse alimentare, pentru a atenua creșterea accelerată a prețurilor de consum la ele, potrivit unui proiect de lege promovat de Ministerul Economiei.

Astfel, autoritățile își propun să extindă lista produselor social importante, pentru care la comercializare se aplică adaosul comercial limitat, cu următoarele produse:

- Carne de porc pe os (nedezosată) (0203)
- Carne de pasăre (0207)
- Pești congelați (0303)
- Zahăr din sfeclă ( 1701)
- Paste (nefierte, neumplute și nici altfel preparate) (1902)
- Ouă proaspete (de găini din specia Gallus domesticus) (0407)
- Cartofi în stare proaspătă (0701)
- Ceapă în stare proaspătă (0703)
- Varză albă în stare proaspătă (0704)
- Morcovi și sfeclă roșie în stare proaspătă (0706)
- Sare iodată (2501 00).

„Având în vedere creșterea accelerată a prețurilor de consum pentru categoriile de produse analizate, se impune o intervenție din partea statului în vederea asigurării bunăstării și siguranței consumatorilor, prin completarea listei produselor social importante cu produse alimentare de cerere curentă... Remarcăm că lipsa intervenției ar putea încuraja în continuare stabilirea unor prețuri ne obiective, în special de către comercianți și intermediari, ceea ce este în detrimentul atât a populației cât și a producătorilor (în special cei autohtoni)”, susțin autorii.

Prețurile la unele produse au crescut accelerat fără motiv

Ministerul Economiei remarcă faptul că la unele produse prețurile de consum au crescut semnificativ, deși nu ar fi existat motive.

Advertisement

În acest sens este menționată carnea de porc, care s-a scumpit anul trecut cu 23,1%, mult mai accelerat decât prețurile de achiziție de la producătorii agricoli, „fapt ce presupune că ar putea exista unele exagerări din partea producătorilor industriali și comercianților”.

Autoriii susțin că „în scopul de a avea o varietate de produse accesibile la preț, care să asigure necesitățile nutriționale de bază ale populației precum și în vederea evitării fentării oricăror norme prin migrarea la alte coduri specifice, se propune pentru unele produse de a extinde Lista cu produse la nivel de poziții tarifare de 4 cifre”.

În acest sens, se menționează faptul că ponderea produselor de lux în operațiunile economice cuprinse la pozițiile tarifare respective este una neglijabilă.

Carnea de prepeliță, peștele roșu, pastele bio

Inițiativa Ministerului Economiei este criticată de Asociația Investitorilor Străini (FIA), care o consideră drept „o abordare excesivă”, contrară legislației și fără o motivare clară.

Legea cu privire la comerțul interior: Produsele și serviciile se comercializează pe teritoriul Republicii Moldova la prețuri libere de vînzare, cu excepția prețurilor/tarifelor reglementate de către stat. Prețul la comercializarea produselor/serviciilor social importante de primă necesitate, a căror listă reflectă coșul alimentar al minimului de existență, se aprobă de către Guvern și se reglementează prin limitarea rentabilității la producere și/sau a adaosului comercial la vânzarea acestora.

FIA constată că în această listă au nimerit produse care nu intră în coșul minim de existență: de la peștele roșu congelat, carnea de prepeliță, rață și gâscă pastele premium precum, integrale, bio, organice sau colorate, la zahărul brun sau pudră.

„Subcategoriile enumerate sunt premium și se adresează către un segment de consumatori cu nivel de venit peste mediu”, susține FIA, care solicită excluderea acestor subcategorii.

De notat că Ministerul Economiei consideră că această măsură ar fi benefică pentru mediul de afaceri, deși admite că poate determina reducerea profitului scontat al unor agenți economici.

„Unul din beneficii ar putea fi creșterea volumului vânzărilor, deoarece consumatorii vor cumpăra mai multe produse având în vedere prețul accesibil al acestora, ca rezultat se vor diminua pierderile datorate aplicării adaosului comercial limitat asupra unor produse”, mai susține Ministerul Economiei.



Oportunitati