Guvernul urmează să decidă dacă vor îngheța, iarna viitoare, sute de mii de locuitori ai Chișinăului

shadow
Marţi, 05.04.2022 15:19   1918
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat riscurile în care intră țara, în special, locuitorii capitalei, dacă nu se efectuiază, de urgență, modernizarea blocurilor 2 și 3 ale SA Termoelectrica.

Într-o conferință de presă, șefa statului a spus că lucrările de reparație și modernizare la aceste blocuri pot fi efectuate exclusiv cu participarea concernului rus „Silovîe Mașinî”, care este producătorul turbinelor actuale de la principala întreprindere moldovenească de cogenerare a energiei termice și electrice.

Maia Sandu: Este riscul ca două blocuri de la Termoelectrica să nu fie funcționale

„Aceste blocuri la Termoelectrica trebuie reparate, pentru că altfel riscul este mare ca în această iarnă ele deja să nu mai fie funcționale și, în momentul în care ele ies din funcție, asta înseamnă incapacitate de a încălzi o parte din oraș și capacitate mai mică de a produce energie electrică, pentru că, cunoașteți, Termoelectrica produce și energie electrică, în special, în perioada de încălzire”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a mai explicat că Guvernul de la Chișinău a avut discuții cu mai multe companii occidentale privind modernizarea acestor blocuri, însă nimeni dintre acestea nu sunt în stare să efectuieze întreaga gamă de lucrări necesare modernizării celor două blocuri.

Advertisement

Maia Sandu: „Aceste blocuri au fost produse și instalate de către „Silovîe Mașini” în anii `70 și nicio altă companie nu s-a oferit să vină și să le repare. S-a știut din start și s-a verificat cu alte companii internaționale, care au o reputatie mai bună, dacă pot să vină și să facă aceste reparații și nu s-au găsit aceste companii”.

Într-o scrisoare semnată de conducerea subsidiarei din România a gigantului american General Electric, se recunoaște faptul că s-au purtat discuții la începutul acestui an despre o eventuală implicare în licitația anunțată încă în 2021, dar răspunsul este că „General Electric nu este interesată să participe la acest proiect, în calitate de contractant principal sau ca partener/lider într-un consorțiu”.

Licitație tergiversată de anumite interese

La această licitație publică, amânată anul trecut de câteva ori, a fost depusă o singură ofertă, a consorțiului internațional condus de compania moldovenească „Horus Energy” și gigantul rus „Silovîe Mașinî”.

Deși au existat mai multe contestații ascunse ale acestei licitații, președintele țării Maia Sandu a declarant că aceasta a fost organizată corect, sub o strictă monitorizare a Băncii Mondiale, care oferă creditul pentru efectuarea acestor lucrări.

„Acum alegerea este să nu semnăm acest contract în general și ne asumăm riscul că se pot defecta aceste turbine sau semnăm contract cu o companie care le-a construit. Nu știu ce va face Guvernul”, a mai spus Președintele Maia Sandu, dând de înțeles că locuitorii capitalei nu trebuie să rămână fără agent termic la iarnă.

Compania „Horus Energy” activează pe piață de peste 25 de ani, timp în care a realizat sute de proiecte energetice și se bucură de o reputație bună.

„Horus Energy” informează că lucrările realizate de compania respectivă au fost testate de companii și instituții internaționale, experți independenți, care au confirmat, de fiecare dată, calitatea înaltă a acestora.



Oportunitati