În decurs de o lună rezervele valutare s-au redus cu circa 10%

shadow
Sâmbătă, 26.03.2022 07:21   1418
În decurs de o lună de zile de la începutul războiului din Ucraina, activele oficiale de rezervă și alte active valutare s-au redus cu circa 10%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Astfel, dacă pe 18 februarie 2022 activele oficiale de rezervă și alte active valutare constituiau 3,792 miliarde de dolari, apoi pe 18 martie 2022 – 3,421 miliarde de dolari, adică cu 371 de milioane dolari mai puțin.

Datele BNM relevă că activele oficiale de rezervă au scăzut în medie cu circa 95 milioane de dolari pe săptămână și fenomenul s-a accelerat după invazia Ucrainei de către Rusia.

Menționăm că imediat după invazia Ucrainei de către armată rusă a crescut și cererea de valută, iar BNM a luat „măsuri sporite de supraveghere a activității unităților de schimb valutar care, conform legii, stabilesc în mod independent cursul de cumpărare și vânzare a valutelor, având obligativitatea de a respecta prevederile legale”.

În plus, BNM a făcut apel la populație să se informeze din surse veridice cu privire la sectorul bancar: pagina web a BNM, precum și pe site-urile celor 11 bănci licențiate în Republica Moldova, care oferă detalii și despre operațiunile de schimb valutar la zi.

Advertisement

Datele BNM arată că sectorul bancar al Republicii Moldova rămâne puternic și dispune de rezerve de bani destul de mari, inclusiv în euro și dolari. La fel, țara noastră are rezerve valutare, pentru a asigura stabilitatea financiară în eventuale situații de criză.

Astfel, nu există niciun motiv de îngrijorare și băncile comerciale au dat asigurări că banii deponenților sunt păstrați în siguranță, oferind spectrul complet de servicii și produse financiare tuturor clienților acestora, susține autoritatea bancară.

Menționăm că, în scurt timp, în țară vor intra sume importante de valută din asistența alocată țării noastre de diverse state și organisme internaționale, pentru a face față valului de refugiați din Ucraina.

De exemplu, Parlamentul European a aprobat alocarea Republicii Moldova 150 de milioane EUR (30 milioane sunt grant), sub formă de ajutor macrofinanciar, pentru a acoperi o parte din nevoile sale de finanțare externă.

Alte 300 milioane de dolari urmează a fi alocate de BERD, pentru ca Republica Moldova să poată achiziționa și face rezerve de gaze.

România, pe lângă asistența de 100 milioane de euro negociată anterior, a alocat și alte ajutoare.

Franța a anunțat că va sprijini Republica Moldova printr-un împrumut concesional pentru reforme în sectorul public în valoarea de 50 de milioane de euro, prin intermediul Agenției Franceze pentru Dezvoltare, și un nou împrumut în valoare de 15 milioane de euro.

Statele Unite ale Americii urmează să acorde țării noastre finanțare suplimentară în valoare totală de circa 35,73 milioane de dolari, sub formă de grant.

De asemenea, suport financiar au alocat sau vor aloca instituții precum FMI, Banca Mondială, PUND etc., dar și un șir de și alte state.

Menționăm că, pe 5 aprilie, la Berlin, România va co-organiza, alături de Germania și Franța, o conferință internațională menită a stimula sprijinul internațional pentru Republica Moldova.



Oportunitati