Câți bani va aloca Republica Moldova pentru infrastructura podului peste Nistru de la Cosăuți-Yampil

shadow
Luni, 21.02.2022 05:35   1710
Construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru în zona localităților Cosăuți-Yampil, de către Ucraina, va necesita și un efort financiar din partea Republicii Moldova, pentru adaptarea infrastructurii de acces la această trecere.

„Construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin partea de est a Republicii Moldova la rețeaua de drumuri de circulație internațională, care va susține necesitățile cetățenilor pentru mobilitate și va facilita comerțul pe piețele internă și internațională, precum și va spori rolul pe care Republica Moldova îl are în calitate de legătură între statele Uniunii Europene și Comunitatea Statelor Independente”, se menționează într-un proiect de hotărâre cu privire la semnarea Acordului între guvernele celor două state.

Potrivit documentului, finanțarea lucrărilor de construcție a podului, precum și a infrastructurii conexe pe teritoriul statului vecin va fi asigurată de către Ucraina, iar Guvernul Republicii Moldova va asigura construcția infrastructurii rutiere conexe pe teritoriul său.

Advertisement

Cheltuielile pentru construcția drumului de acces spre pod în Republica Moldova sunt estimate la 900 milioane lei și vor fi alocate din Bugetul de stat.

Anterior autoritățile au anunțat că planifică să construiască un drum de acces spre pod, cu o lungime de circa 7 kilometri în preajma localităților Cosăuți și Iorjnița, ajungând spre drumul de ocolire al municipiului Soroca.

Acest drum va asigura conexiunea dintre podul peste Nistru cu drumul național R14.1 R14 – Cosăuți – frontiera cu Ucraina.

Podul transfrontalier, de la Cosăuți–Yampil, va avea o lungime de 641 de metri, două benzi de circulație, două benzi de siguranță, două piste pentru cicliști, două trotuare pietonale și o estacadă cu o lungime de circa 667 de metri pe partea ucraineană.

Discuțiile privind construcția acestui pod au început mai mult de 10 ani în urmă, în 2018 Ucraina a prezentat studiul de prefezabilitate, iar în noiembrie 2021 a fost coordonat textul Acordului interguvernamental.



Oportunitati