Dumping la licitațiile publice? Cine propunea metan la preț de 9,62 lei pentru tot anul 2022

shadow
Joi, 27.01.2022 07:16   6299
Deși încă în luna noiembrie 2021 costul gazelor naturale crescuse semnificativ, întreprinderea Transautogaz, controlată de Moldovagaz, propunea la licitațiile publice gazul metan la un preț de doar 9,62 lei inclusiv TVA, pentru un metru cub - pentru întreg anul 2022. De vină însă ar fi condițiile impuse de autorități la depunerea ofertelor.

La mijlocul lunii noiembrie 2021, Direcția Generală Locativ Comunală și Amenajare (DGLCA) din cadrul primăriei Chișinău anunța licitația publică pentru achiziția produselor petroliere necesare pentru anul 2022, estimată la o valoare de peste 11 milioane lei.

Licitație și oferte

Era vorba despre motorină, benzină și gaz metan necesar pentru automobilele DGLCA. Oferte au fost depuse de la patru companii: Lukoil Moldova SRL, Bemol Retail SRL, Saltica-Lux SRL și Transautogaz SRL.

Peste o lună au fost selectate ofertele câștigătoare. Contractele cu cele mai mari sume au fost câștigate de Lukoil Moldova SRL: Motorină (Euro 5) – 3,13 milioane lei, Motorină (Ecto) – 5,51 milioane lei și Benzină A95 – 294.824,6 lei, toate fără TVA.

Contractele au fost atribuite, însă, chiar dacă prețul indicat în ofertă a fost unul mai mare decât cel în cazul concurenților de la Bemol Retail.

Iar diferența era destul de mare. De exemplu, la benzină diferența ajunge la 90 de bani pentru un litru, iar la motorina Ecto – chiar 1,20 lei pentru un litru.

Cel mai curios este că și la Lukoil, și la Bemol, motorina provine de la același producător: rafinăria Petrotel-Lukoil din România, care face parte din grupul Lukoil din Rusia.

Cu toate că prețul din oferta Bemol a fost mai bun, iar autoritățile comunale puteau face economii de peste 600.000 lei, contractele au fost atribuite companiei Lukoil Moldova.

Transautogaz propunea metan la 9,62 lei, atunci când el costa 13 lei

La gazul metan, Lukoil Moldova a concurat cu alte două companii – Saltica-Lux și Transautogaz – oferind un preț de 12,90 lei pentru un metru cub. Aici, în final câștigătoare a fost declarată oferta Saltica-Lux SRL cu o valoare de 385.413,6 lei, care însă e mai scumpă cu circa 80.000 de lei decât cea a Transautogaz SRL.

Saltica-Com a indicat în ofertă un preț de 12,13 lei pentru un metru cub de gaz metan. Totodată ea oferea și un discount de 7,4%, la prețul de la pompă, pentru automobilele Direcției Generale Locativ Comunală și Amenajare.

În același timp, Transautogaz, companie controlată de Moldovagaz (prin Moldovatransgaz SRL), a indicat în ofertă un preț de doar 9,62 lei pentru un metru cub de gaz metan și un discount de 3%. Curios este că la pompă în stațiile de alimentare cu gaz metan prețul era deja mai mare de 13 lei.

Alexandru Craevschi, manager vânzări la Transautogaz, spune că toate calculele din ofertă au fost efectuate conform formulei aprobate de autorități. „Așa sunt condițiile... Este o formulă de calcul. Toate companiile care depun oferte de livrare a carburanților, fac calcule în baza prevederilor stabilite de autorități”, a declarat Craevschi.

Advertisement

Potrivit lui, nicio companie nu va vinde carburanții la prețul indicat în ofertă, ci la cel afișat la panoul stației de alimentare, dar cu un discount, care este unul dintre criteriile de bază la aceste licitații.

Formula de calcul sau ce prevede legislația

Pct. 46 din Documentația standard pentru realizarea achizițiilor publice de bunuri și servici, act normativ aprobat de Ministerul Finanțelor în septembrie 2021, prevede: „Prețul unitar ofertat constituie prețul mediu calculat de către ofertant utilizând prețurile afișate la panourile informative în toate stațiile din localitate/regiune indicate în documentația de atribuire, în decurs de 15 zile până la data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice, la care se aplică un discount”.

Adică, prețul inclus în oferta Transautogaz era cel mediu din primele două săptămâni ale lunii noiembrie 2021, chiar dacă el apoi nu mai corespundea realităților.

Astfel, prețul indicat în oferta Transautogaz sau Lukoil a fost calculat corect și în conformitate cu condițiile stabilite în acest document.

Responsabilii pentru licitație din cadrul DGLCA au considerat, însă, că diferența dintre prețul de la panou și cel din ofertă este un motiv pentru a descalifica oferta Transautogaz.

„[...] Vă informăm că oferta D-stră a fost descalificată din concurs din cauza că prețul indicat în Anexa nr.23 per m3, 8,91 lei fără TVA și respectiv 9,62 lei inclusiv TVA, nu corespunde cu prețul de facto care este afișat la stațiile de alimentare pe care le dețineți în raza orașului Chișinău, adică 13,10 lei, inclusiv TVA”, potrivit unui document al DGLCA, citat de Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC).

Transautogaz a contestat rezultatele licitației și a cerut anularea deciziei grupului de lucru al autorității contractante, susținând că „comparația prețului mediu cu prețul indicat la moment la stațiile de alimentare, în contextul descalificării ofertei, este o acțiune incorectă, lipsită de logică și temei”.

„Autoritatea contractantă a stabilit clar cerințele și metoda de calcul a Prețului unitar, după cum s-a menționat și mai sus, însă din motive necunoscute aceasta a evaluat greșit oferta Transautogaz SRL, cu toate că au fost prezentate clarificările corespunzătoare. Ținem să menționăm că în pct.19 din Anunțul de participare este stabilit că Criteriul de evaluare aplicat pentru adjudecarea contractului este: prețul cel mai scăzut. În acest context, urma a fi adjudecat contractul operatorului economic care a prezentat oferta cu prețul cel mai scăzut”, susține compania în cererea depusă la ANSC.

Totodată, Transautogaz mai spune că în urma deciziei de descalificare a ofertei sale, autoritatea contractantă, care este o instituție publică, „prejudiciază Bugetul Statului, astfel încălcându-se principiul utilizării eficiente a banilor publici, prevăzut în art.7 lit. a) din Legea privind achizițiile publice”.

Au aplicat un alt criteriu de evaluare decât cel prevăzut

În urma examinării contestației și a argumentelor părților, ANSC a constatat că autoritatea contractantă la etapa de clarificări pe marginea ofertei contestatorului nu a solicitat documente confirmative cu privire la formarea prețului indicat în ofertă și „a aplicat un alt criteriu de evaluare decât cel prevăzut în documentația de atribuire, or aceasta urma doar să solicite documente justificative, cu scopul de a demonstra veridicitatea calcului și respectiv prețul ofertat, conform formulei din pct.46 al documentației de atribuire”.

În plus, s-a constatat că prețul din oferta Saltica-Lux nu a fost calculat în baza formulei, adică nu era o medie din ultimele 15 zile până la anunțarea licitației. În consecință, ANSC a obligat DLGCA să anuleze decizia de atribuire a contractului firmei Saltica-Lux, să reevalueze oferta Transautogaz SRL, cu luarea în considerare a constatărilor ANSC.

„În cazul procurării produselor petroliere pentru alimentarea automobilelor, în conformitate cu art.26 al Legii nr.131/2015 privind achizițiile publice, se aplică criteriul cel mai bun raport calitate-preț, din care factorul de evaluare „prețul” constituie minimum 60%, iar restul factorilor sunt la decizia autorității contractante (ex: discount-ul, amplasarea stațiilor PECO, etc.)”.

Efectele scumpirii

Gheorghe Chetrușca, responsabil din cadrul Direcției Generale Locativ Comunală și Amenajare, spune că va fi organizată o nouă procedură de achiziție, dar deocamdată nu știe când, pentru că prețul de pe piață a crescut semnificativ.

„Noi deja nu mai putem achiziționa cantitatea necesară (34.320 de metri cubi de metan n.r.) ținând cont de suma estimativă. Va trebui să revizuim cifrele”, a precizat Gheorghe Chetrușca. Ţinând cont de prețul actual, apoi suma necesară ar urma să fie majorată cu circa 50%.

Cât despre faptul că prețul la carburanți a crescut și nu mai corespunde cifrelor din ofertele de la licitații, Chetrușca spune că „plata per litru de combustibil se face conform prețului de la panou din ziua alimentării, minus discountul oferit de compania câștigătoare în cadrul procedurii”. Indiferent de preț, DLGCA beneficiază de un discount stabil.

Totodată, el a mai spus că în contractele de achiziții nu se indică prețul carburanților, ci doar cantitatea și suma de bani de care dispune instituția publică.

Potrivit datelor de pe Mtender, anul trecut au fost desfășurate circa 9.500 de proceduri de achiziție în valoare de 15,7 miliarde de lei, dar au fost semnate contracte de achiziție în valoare de circa 8,44 miliarde de lei. Lukoil este pe locul trei, cu 321 de proceduri câștigate și contracte în valoare de 212,6 milioane lei. În același timp, Transautogaz a reușit să câștige doar șase proceduri de licitare în valoare de circa 11 milioane lei.

***
Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati